MİNİMALİZM.
- Semiha Kocadağ
- 31 Tem 2019
- 2 dakikada okunur

Son birkaç aydır üzerine en çok araştırma yaptığım, hayatıma entegre etmeye çalıştığım konulardan biri de "Minimalizm". Türkçe karşılığıyla basit yaşam. Fazlalıklardan arınarak işlevselliği ön plana çıkartan bir akım aslında bu. Ev dekorasyonundan, giydiğiniz kıyafetlerden tutun da yediğiniz yiyeceklere kadar ulaşabilen bir basit yaşama akımı da diyebiliriz.
Peki benim minimalizme geçişim, (hala tam olarak başaramasam da) nasıl oldu?
Üniversiteyi kazanmamla beraber evde odamı kız kardeşimin küçük odasıyla değiştirmem gerekti. Ve aslında bununla beraber çok uzun zamandır beklediğim fazlalıklardan kurtulma fırsatını elde etmiş oldum. (kendi odanızın yarısı kadar bir odaya taşınmak zorunda kaldığınızda ister istemez bir çok eşyanın aslında gereksiz olduğunu anlıyorsunuz.) E bunun üzerine bir de üniversitede yurtta kalmanız gerekince işler beklenilenden çok daha küçük boyuta geçiyor aslında. Yurttaki birkaç ayımdan sonra aslında yanımda götürmüş olduğum eşyanın gereksiz olduğunu ve bana ait olan kısıtlı alanda yer kapladıklarını fark ettim ve böylelikle adım adım minimalist olmaya basit yaşamaya karar verdim. Ve bu düzeni hayatıma oturttuktan sonra biriktirmeyi başardığım parayla küçük bir yurt dışı tatili yapma fırsatım oldu. Belki bu basit yaşam sırrı aslında yapmaya fırsatınız olmayan şeyler için sizin önünüzü açabilir.
Gelin birkaç adımda minimalizme daha yakından bakalım.
1. İHTİYAÇLARINI BELİRLE
Birinci ve aslında en önemli adım ihtiyaçlarını belirlemek. Çünkü bu ve bundan sonraki tüm adımlarda bu ihtiyaçlar doğrultusunda hareket edecek, ihtiyacın olanı alacak ve ihtiyacın olmayan her şeyi kendinden uzak tutacaksın. (Minimalizmi hayatıma entegre etmeye çalışırken kendime en sık sorduğum soru "Buna ihtiyacım var mı?" oldu.)
2. FAZLALIKLARDAN KURTUL
İhtiyaç duymadığın eşyaların, kıyafetlerin belki de fazla kiloların... Sana yararı olmadığını düşündüğün her şeyden kurtulma vakti. Zamanı gelir belki bir gün giyerim diyerek yıllardır elini bile sürmediğin kıyafetlerin var ya; belki de yeni bir gardıropta ona seninkinden daha fazla ihtiyaç vardır. Elden çıkartman gerektiğini düşündüğün eşyalarını ihtiyaç sahipleriyle paylaşabilirsin.
3. KALİTELİ OLANA YÖNEL
Minimalistler hakkında doğru bilinen yanlışlardan biri de maalesef ucuz olana kaçtıkları, hem az alıp hem kalitesiz ürün seçtikleri ile ilgili. Bunu aksine minimalist yaşamayı tercih eden kişiler ihtiyaç duydukları ürünlerin kaliteli olanlarını seçerek çok uzun yıllar kullanmayı hedeflerler. (Uzun vadede bunun daha karlı olduğu aşikar.)
4. SOSYAL MEDYADA ARKADAŞ DETOKSU
Bunu fark etmem aslında uzunca bir zamanımı aldı. Instagram hesabımda benim işime yaramayan hatta tanımadığım o kadar çok hesap takip ediyordum ki keşfetimde ana sayfamda olandan daha fazla tanıdık yüz görmeye başladım. Bunun üzerine bana kısa sürede en fazla yararı dokunabilecek, ilgimi çekecek ve gerçekten nerede ne yaptığını merak ettiğim insanları takip etmeye başladım.
5. MİDENİZE DE AYNI ÖZENİ GÖSTERİN
Nasıl dolabımız, evimiz ve sosyal medya hesaplarımız için ihtiyacımız olana yönelip, fazlalıklardan ve kalitesiz içeriklerden uzak durmaya çalıştıysak midemiz için de aynı özeni göstermeye çalışmalıyız. Paketlenmiş ve besin değeri düşük olan gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmalıyız.
Umarım minimalizm hakkında ufak da olsa fikir edinmenize yardımcı olmuşumdur. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz 'Başak Kablan'ın" youtube hesabına göz atabilirsiniz.
Comments