SİNEMA TARİHİ3
- Talip Karaman
- 22 Nis 2019
- 2 dakikada okunur
Savaş Döneminde Sinema

Hollywood Gerçeği: Buhran, Müzikaller ve Komediler
Bu dönem Avrupa Almaya Nazi’si ile mücadele ederken ABD ekonomik buhran ile mücadele etmekteydi. Ulusun çoğu işsizdi ama sinema salonları hıncahınç doluydu. Bu dönemde sinema filmleri daha çok müzikal ve komedi gibi gerçeklerden uzak filmlerden oluşmaktaydı; kazanç bu filmlerden sağlanıyordu.
1936’te Warner Brothers çalışanı Naziler tarafından Berlin’de öldürüldü. Stüdyo Confession of a Nazi spy’I çekerek misilleme yaparak amerikanın dikkatini faşist tehlikeye çekti.1941’deki Pearl Harbor saldırılarının ardından ABD savaşa katılınca, filmlerde gerçek sahneler kullanılarak savaştaki kahramanlık hikayeleri anlatıldı.(Nazilerin Faşist soykırımı sinemayı etkilediğini görmekteyiz)
Kadın Ve Prestij Filmleri
Hollwood tam bu yıllarda sinemaya gidenlerin çoğunluğu kadın olduğunu fark ederek ’acıklı film’ olarak tabir edilen bir dizi kadın filmi yapmıştır. Bu filmler, yoksulluk, hastalık ve karşılıksız aşk ile inatla çarpışan ve sonunda başaran kadın rollerinden oluşuyordu. Bu filmler toplumda kadının güçlü tutunması için yapılıyordu.
Diğer taraftan MGM gibi yapım şirketleri prestij(saygınlık)filmleri yapmışlardır hatta MGM’nin patronu İrving Thabelg tutmayacağını düşündüğü halde Romeo and Juliet yapmıştır.
Özel Efektler ve Animasyon

Sinemacılar bilgisayardan destek almadan önce duman ayna,minyatür ve resimlerden yararlandı.
Kink kong‘a can vermek için stop motion animasyonu kullanıldı. Disney Snow White and The Seven Dwarfs(1937) ile animasyon filmler arasında itibar kazandı.
Sansür ve Hays Yasası
1920'li yıllar sonunda Hollywood ‘günahlar şehri ‘olarak biliniyordu. Seks ve uyuşturucu madde skandalları sinema camiasının, ulusun ahlaki değerleriyle uyuşmadığı izlenimlerini oluşturmuştur. Fahişelik, eş cinsellik ve şiddet konuları içeren filmler kilise önderlerini öfkelendirmiştir. Resmi sansürden korkan stüdyolar Will H. Hays başkanlığında bir büro kurdular. Hays 1930’da çıplaklık, ırklar arası ilişki, uyuşturucu ve dinle alay edilmesi gibi konuları içeren bir ‘yapılmayacaklar ve dikkat edilmesi gerekenler ’listesi oluşturdu. 1934 yılına kadar bu yasalar pek kulak ardı edilse de sonraki 30 yıl Holywood'a etkili olmuşlardır.
Sürçü lisan olduysa af ola bir sonra ki yazıda görüşmek üzere.
Comments