Neden Bizde Olmuyor? Ne Yapmalı?
- Fatih Yahşi
- 3 Nis 2019
- 2 dakikada okunur
Motive Olalım
İzlemeyen arkadaşlar için mutlaka izlemesini istediğim bir video paylaşacağım. Kendisini ve kitapların yakından takip ettiğim ve Türkiye’de eğitimden istihdama, ekonomiden iş güvenliğine yüzlerce veriyi analiz eden Selçuk R. Şirin, durumun iç açıcı olmadığını belirterek başlıyor konuşmasına. Ancak bu verilere rağmen kendisini asıl kaygılandıran noktanın ülkedeki hayal kıtlığı olduğunu vurgulayan Şirin, bu durumu teknolojik ve beşeri gelişmenin önündeki en büyük engel olarak görüyor. Şirin, hayalini yitiren ülkede “katma değer yaratamazsınız" diyor. Çözüm ise itiraz etmekten geçiyor çünkü Şirin'e göre itirazsız hayal, hayalsiz ilerleme olmaz.
Eğitim Sorunu

Aslında eğitim meselesi tam bir asırlık mesele, yani yaptığınız reformların meyvelerini ortalama 100 sene içerisinde geri almaktasınız. bizim gibi sürekli eğitim sisteminin değiştiği öğretmenlerin hak ettiği değeri alamadığı ülkelerde yandaki gibi bir tablonun olması da kaçınılmaz olmakta.
Salt bu gerekçelerle yandaki tablo çıkıyor demek yanlış olur. Bugün Hindistan'da veya benzer ülkelerde PISA sonuçlarının iyi çıkması oradan güçlü fikirlerin veya markaların çıkacağı anlamına gelmemekte. burada bilimin ışığında her dayatılan bilgiye kuşku ile bakmak akıl süzgecinden geçirmek,bilimsel veriler ile teyit etmek veya fikir sahibinden iddiasını ispatlamasını beklemek en temel yapılması gereken şeyler olarak karşınızda duruyor.
Sanırım aileden başlayarak okul çağı dönemiyle devam eden ve çocuğun farklı düşünmesi, hayal kurması konusunda ele ele vererek en büyük seti bizler yapmaktayız. Türkiye'deki eğitim sürecinin düşünmeye değil emre tabi olduğunu daha çocuk okumaya başlamadan gösteren okuma fişleri veya büyüklerimizden aldığımız ikazlara bakılırsa durumu daha açık ortaya koymakta aslında. (bkz: icat çıkarma) ne haddimize zaten öyle bir niyetim yok (bkz: ali gel) baş üstüne, (bkz: ışık ılık süt iç)tabi ne haddimize sıcak veya soğuk içmek, (bkz: ali koş) derhal yalnız henüz elinizdeki sopayı fırlatmadınız :))))
İtiraz Eden Toplumlar

Bugün bir Facebook şirketinin değeri 45.2 milyar dolar, bu ne demek biliyor musunuz? türkiyenin ilk 100 şirketinin toplam değeri 27.5 milyar dolar. 45.2/27.5=1.65 yani sizin ilk 100 şirketinizin yaklaşık 1.5 katına sahip bu marka:((
Bugün geldiği noktada yüz milyonlarca kişiyi birbirine bağlayan Facebook ağı, bundan tam 15 yıl önce, 2004 yılında doğdu. Site, 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi’nde bir öğrenci olan Mark Zuckerberg tarafından kuruldu. Sitenin amacı bugünkinden çok farklı olmasa da kapsamı oldukça dardı. Zukerberg, sitesini sadece Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Yani Facebook’a (O zamanki adı The Facebook idi) sadece Harvard öğrencileri kayıt olabiliyorlardı.
Zukerberg, Facebook’un üniversitesindeki hızlı yayılışından yola çıkarak projesinin daha fazla kişiye ulaşabileceğini düşünmüş olacak ki hedefine diğer üniversiteleri de dahil etti. Kısa süre sonra Boston civarındaki diğer üniversiteleri de içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Facebook’un ağına kayıt olanlar o kadar hızla arttı ki sadece bir yıl içerisinde ABD’deki tüm üniversiteler Facebook’a dahil oldu.

Amerikan üniversitelerini kasıp kavuran Facebook’un kampüslerden dışarı taşması da fazla uzun sürmedi. Bir yılın ardından Facebook ağının içine liseler ve bazı büyük şirketler de dahil oldu. Facebook’taki kırılma ise 11 Eylül 2006 tarihinde yaşandı. Bu gün itibarıyla Facebook tüm e-posta adreslerine açıldı. Facebook’a katılan kullanıcılar diledikleri ağlara tıpkı bugün olduğu gibi liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmeye başladı.
Geldiğimiz noktada Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Sosyal medya siteleri arasındaki öncü görevini sürdüren sosyal ağ, bu mecralar arasında “Amiral Gemisi” olarak kabul edilmektedir.
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, "cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister" sözüyle aslında hem öğretmenlere hem de velilere seslenmekte, bizlere de bu yolda çok önemli vazifeler düşmektedir. Hoşça kalın....
Comentários