top of page

Kendimizi Üst Basamaklara Çıkarmak


Hepimiz konusu açıldığında sürekli "Kendimi geliştirmek istiyorum." diyoruz. Peki bunu neden diyoruz? Aslında bunun cevabı insanın kendi doğasında gizli. İnsan doğası gereği sürekli gelişir ve gelişmek ister. Bu doğduğumuz andan itibaren başlar mesela önce emeklemeyi sonra ayağa kalmayı daha sonra yürümeyi en son da koşmayı öğreniriz. Kimse emeklemede kalmaz her çocuk daha ilerisi için uğraşır. Bu aslında gelişim sürecidir. Emeklerken öğrendiğimiz şey ileriye gitmektir. İleriye gitme fikrini kendimizde ediniriz. Ayağa kalktığımızda ileriye gitmek için farklı bir yol olduğunu anlarız ve bunun için çabalarız. Hayatta böyledir istediğimiz sonuçlar için farklı yollar vardır. Bunları fark etmemiz lazım nasıl ayağı kalkmayı çevremizden öğrendiysek hayallerimize giden yolun sonuna gitmeyi gözlemlerimizle,araştırmalarımızla vs. başka şekilde gitmeyi fark edebiliriz. Bunun için uğraştığımız da yürümeye başlarız. Sonra ileriye gitmeyi daha hızlı hale getirebileceğimizi fark ederiz ve bunun sonucunda koşarız. Kendimizi geliştirmek bir bebeğin koşmayı öğrenene kadar olan gelişim süreci gibidir. En yavaş halden başlayıp hızlanmaktır.



İlk insandan bugüne kadar her insan kendini geliştirmeye çalışmıştır. Bununla ilgili eski bir Hint öğretisi; ‘’En büyük erdemlerden birisi kişinin kendi eski halinden daha iyi olmak için sürekli çaba göstermesidir’’ der. Ve İslam alimlerinden Beyhaki ise ‘’İki günü eşit olan aldanmış, bugünü dününden kötü olan ise lanetlenmiştir.’’ der.

Peki, kendimizi nasıl geliştirebiliriz?

En başta kitap okumalıyız. Çok klişe bir tavsiye olsa da kitap okumak bir insanı en çok geliştiren ilk adımdır. Sanat, tarih, felsefe, astronomi, edebiyat vs. her tarz kitaplar okumalıyız ama yazar ve kitap konusunda seçici davranmalıyız. Zenginleşmek için hep aynı fikri savunan, içerikleri değil, farklı görüş, inanç ve bakış açılarına kapı aralayan kitapları seçmeyi şiddetle öneririm.

Kendimizin farkını varmalıyız. Kendimizi farkına varmak ile ilgili bir yazıyı geçen hafta yazıp paylaşmıştım, okumanızı tavsiye ederim. Kendimizi tanımak önemli çünkü önce fark etmemiz gereken şey şudur ki; en çok hangi alanda kendimize bir şeyler katabiliriz? Bunun cevabını bulduktan sonra o alana yönelmeliyiz. O konu hakkında çeşitli kurs, etkinlik ve seminerlere katılmak. O konu ile ilgili film,belgesel izlemek, araştırmalar okumak, sizi harekete geçirecek, yüreklendirecek, güzel hikayeleri olan insanlar keşfedin. Onları takip edin, okuyun, onlardan beslenin.

Genel hayat zenginliğimizi geliştirmek için ise yeni insanlarla tanışmak çok önemli çünkü her kim olursa olsun her insandan az da olsa çok da olsa alacağınız bir şeyler vardır. İnsanları kendimiz iyi ya da kötü değer katan canlılar olarak görmeliyiz. Kötü bir şeyler katmış olsa bile o insan sizi geleceğe daha tecrübeli hale getirecektir. Yaşadığımız olumsuz durumlara da böyle bakıp, geçmişi geçmişte bırakıp "en azından artık tecrübeliyim" demeyi başardığınızda daha mutlu ve yarına daha emin adımlar atan bir insan olacaksınız.

Hayallerinize ulaşmak için yol haritası oluşturun. Bu yolda neler yapmanız gerekiyor? Bu sonuca başka nasıl ulaşabilirim? bunları cevaplandırın ve planlayın.

Kendimizi kendi hayallerimiz doğrultusunda geliştirirken küreselleşen dünyaya da ayak uydurun. Teknolojiyi takip edin, öğrenin. Dil öğrenin, kendimizi geliştirmekte en önemli şey ve kendimizde öz güven oluşturacak eylemlerin başında dil öğrenmek geliyor. Artık ,yabancı dil bilmeyen insan olmaz, gözüyle bakılan küresel dünyaya ayak uydurmak için başta ingilizce olmak üzere, almanca, fransızca, rusça, arapça gibi pazar ağı yüksek olan diller öğrenmek kendimize hayatın her anında artı değer katacaktır.

Tüm bunlardan önce en önemli şey şudur ki harekete geçmek, atalet insanın en büyük hastalığıdır. Kendiniz ve hayalleriniz için harekete geçin çünkü bu durum sadece sizi ilgilendiriyor. Sizi en çok düşünen yine kendinizsiniz. Hayallerinize gerçekten ulaşmak istiyorsanız artık harekete geçin. Gerekirse ilk emekleyin ama en sonunda koşacağınızı unutmayın.



 
 
 

Comentarios


bottom of page