GİRİŞİMCİLER İÇİN ŞİRKET TÜRLERİ
- Fatih Yahşi
- 21 Nis 2019
- 2 dakikada okunur
Ticaret hayatına başlamak isteyen girişimcilerin en çok sordukları soruların başında hangi şirket türü ile ticaret hayatına başlamayım gelir. Ticaret hayatına girmek isteyen girişimcilerin bir şirket (A.Ş. ya da LTD) şeklinde mi yoksa Şahıs firması şeklinde mi başlaması daha doğrudur sorusuna girişimcinin kendi özel durumunu inceleyerek kendisinin karar vermesi en doğru yol olacaktır.
Konuya Sermaye şirketimi yoksa Şahıs şirketimi ayrımından bakarak, Gerçek Kişi ve Tüzel kişi ayrımında yönetimsel farklılıkların yanında vergisel olarak da dikkat çekmek istediğimiz konu, yeni düzenleme ile 29 yaşını doldurmamış genç girişimcilere getirilen ilk üç yıl için geçerli 75.000,00 kazanç istisnası vergi avantajı olacaktır.

Girişimci ticarete ilk adımını attığı an karşısına kuracağı işletmenin türü çıkmaktadır. Ben uzun uzadıya bu konuyu anlatmayacağım fakat girişimcinin hemen faaliyete başlaması ile kurabileceği şahıs işletmesi ve şirketler konusunda kısaca bilgi vereceğim. Ticarete şahıs işletmesi kurarak başlayabilirsiniz şahıs işletmesi Tek girişimci tarafından oluşturulmuş işletmelere denir. Şahıs İşletmeleri; esnaf, sanatkâr, tacir, serbest meslek erbabı ya da sanayici olabilir. Şahıs işletmelerinin kuruluşu ve kapatılması kolaydır fazla evrak yükü ve uğraş gerektirmez Bir yer kiralayıp veya home ofıce şeklinde de kurabilirsiniz. Gerekli belgelerle vergi dairesine müracaat etmeniz ve vergi dairesinin yoklaması sonucunda vergi kaydınızın yapılması ile hemen faaliyete geçebilirsiniz Kuruluş işlemini kendinizde yapabileceğiniz gibi muhasebecinize vekâlet vererek te yaptırabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Nedir, Ne Yaparlar, Ne Yapamazlar?
Şahıs işletmeleri gerçek kişilerin açtıkları işletmelerdir. (Tabii ki bunun için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.) Tek kişi ile kurulabilmektedir ve fatura ve diğer evraklarda şahsın ismi ve TC kimlik numarası kullanılmaktadır. Ülkemizde şahıs şirket veya şahıs firması şeklinde de kullanımı mevcuttur. Başkası tarafından kullanılmayan unvanlar alınabilir ve tescil ettirilebilir. Fakat sermaye şirketlerindeki gibi Anonim Şirket ve Limited Şirket unvanları alınamaz. Şahıs işletmeleri Home Office olarak kurulabilir, bu konuda yasal herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yasalara aykırı olmamak koşuluyla her türlü işi yapabilirler. Fakat Türk Ticaret Kanununda belirtilen ve sadece Anonim Şirketlere verilen Bankacılık faaliyetleri, Döviz ve Sigorta Faaliyetlerinde bulunamazlar. Şahıs şirketlerinin elektronik satış (e-ticaret) yapmasında da herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ve eğer adres yapılacak işe uygun ise birden fazla şirketin tek adresi kullanmasında da herhangi bir sakınca yoktur.

Süre Avantajları Nelerdir?
Şahıs işletmeleri sermaye şirketlerine göre birçok konudan daha pratik işletme türüdür. Kuruluşu, işlemlerde karar verme süreci, adres değişikliği, kapanış işlemleri sermaye şirketleri göz önüne alındığında süre bakımından çok daha az vakit harcanmaktadır.
Masraf/Harcama Avantajları Nelerdir?
Kuruluş masrafları bakımından bakıldığında sermaye şirketlerinin kuruluş masraflarının üçte biri kadarı yeterli olmaktadır. Muhasebe masrafları da daha düşüktür.
İş Türü Ve Adres Değişikliği Kolaylığı Avantajları Nasıldır?
İşletmenin ömrü boyunca yapılacak iş türü değişikliği, adres değişikliği gibi değişiklikler bir tek dilekçe ile halledilebilmektedir. Sermaye şirketlerinde ana sözleşmenin tadil edilmesi ve tescil ilan zorunluluğu bulunmaktadır.
Genel Kurul Veya Yönetim Kurulu Kararları Bağlayıcılığı
Sermaye şirketlerinde zorunlu olan genel kurul, yönetim kurulu kararlarının olmayışı da şahıs firmaları için bir avantaj olmaktadır.
Gelir Vergisi avantajı veya dezavantajı neler?
Şahıs işletmelerinin sermaye şirketlerine göre bir avantajı da vergisel avantajıdır. Ülkemizde gelir vergisi kademeli olarak hesaplanan vergi türüdür. Kurumlar vergisi ise sabit orana sahiptir. Bu durum gerçek kişi vergi mükellefleri için avantaj kabul edilebileceği gibi dezavantaj da olabilmektedir.
Comments