Fikri Ürüne Dönüştürmek
- Tuna Öztürk
- 23 Oca 2019
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 28 Oca 2019

Mükemmel bir fikir buldunuz, özenle takımınızı oluşturdunuz ve şimdi sıra fikrinizi hayata geçirmekte. Fikrin ürün haline gelmesi için izlenmesi gereken yolda, bir çok farklı aşama vardır. Çünkü değersiz bir fikri, değerli bir hale getirdiğiniz aşamadır ürüne dönüştürmek. Fikrinizi, insanların isteyeceği, ihtiyaç duyacağı hale getirmeniz gerekir bu aşamada.
Ürünün Türünü Belirlemek
Milyardolarlık fikrinizi ürüne dönüştürmeden önce, ne tür bir ürüne ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekir. Girişim fikirleri için, çok farklı ürün seçenekleri vardır. Örneğin, fikrinizi hayata geçirmek için bir mobil uygulama veya web sitesine mi ihtiyacınız var ? Fikrinizi fiziksel bir ürüne mi dönüştürmeniz gerekiyor ? Fikrinizi hayata geçirmek için bir mekan mı kiralamanız gerekiyor ? Yoksa bunlardan birkaçı veya hepsine mi ihtiyacınız var ? Fikri hayata geçirmeden önce ilk olarak karar vermeniz gereken budur. Daha sonra ihtiyacınız olan ürünü hayata geçirmek için belirlediğiniz yolu keşfetme zamanı gelir.

Seçenek 1 : Web Sitesi
Bir çok iş fikrini hayata geçirmek için en kolay yol, o fikri web sitesine dönüştürerek kullanıcıya sunmaktır. Çünkü en kolay ve en hızlı yoldur bir fikri web sitesine dönüştürmek. Fikri hayata geçirmek için web sitesi kullanılmasa bile, her girişimin olmazsa olmazıdır web sitesi. Girişimin kurumsal yüzünü yansıtır çünkü. İnsanların girişimi ciddi bir şirket olarak düşünmesini sağlar. Fakat girişimci olsanız bile, yazılım hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir. Şunu unutmayın, bir girişimci olarak web sitesine sahip olmanız için hiçbir yazılım bilgisine ihtiyacınız yok. Eğer bir web sitesine ihtiyacınız varsa, önünüzde iki farklı yol var. Birincisi; herhangi bir yazılım bilginiz olmadan, sürükle bırak site oluşturucular ile kendi web sitenizi oluşturabilirsiniz. Wordpress tarzı bu uygulamaları kullandığınızda, hiçbir kodlama yapmanız gerekmez. Herhangi bir bilginiz olmasa bile, araştırma yaparak birkaç gün içerisinde kendi web sitenizi oluşturabilirsiniz. Bu konuda benim tavsiyem, Udemy web sitesinden Wordpress hakkında bir eğitim serisi satın almanız ve sistemi öğrenerek kendi sitenizi kurmanızdır. İkinci yol ise, profesyonel bir firma'ya sitenizi 500₺ civarında bir ücretle yaptırmanızdır. Bu konuda önerebileceğim firmaların başında bizimde zaman zaman birlikte çalıştığımız teknonet firması gelebilir. Web sitenizi 500₺ gibi ücret ile 2 gün içerisinde teslim alabiliyorsunuz. Web sitesi yapımı hakkında ayrı bir yazı yayınlayacağım için bu konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum. Fakat web sitesine ihtiyacınız varsa iletişim bölümünden sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Seçenek 2: Mobil Uygulama
İş fikrinizi hayata geçirmek için kullanıcıların size hızlı ve sürekli bir şekilde ulaşması gerekiyor olabilir. Bu durumda kullanıcıları web sitenize yönlendirmek yerine, müşterilerinize bir mobil uygulama sunmak daha mantıklıdır. Eğer gerekli yazılım bilginiz yoksa ve işinizi kullanıcılara taşımak için bir mobil uygulama oluşturmak istiyorsanız önünüzde değerlendirebileceğiniz iki farklı seçenek vardır. Bu seçeneklerden ilki, sahip olduğunuz web sitesini, mobil uygulamaya dönüştürmektir. Web sitenizi kolay bir şekilde mobil uygulamaya dönüştürmek için internette birçok farklı araç vardır. Bu araçlardan herhangi birini web sitenizde kullanabilirsiniz. Bir diğer yol ise web sitesini oluşturmak için önerdiğimiz sürükle bırak tekniği ile çalışan sistemleri kullanmaktır. Bu sistemleri kullanarak herhangi bir kodlama yapmadan kendi mobil uygulamanızı oluşturabilirsiniz. Bu sistemler arasında en popüleri MobiRoller sitesidir. Bu sistemi kullanarak birkaç gün içerisinde kendi mobil uygulamanızı oluşturabilirsiniz.

Seçenek 3: Fiziksel Ürün
İş fikirleri arasında, iş yükü en fazla olanı fiziksel ürünleri tasarlamaktır. Çünkü önce ürününüzü tasarlamanız, sonra onu kullanıcıya ulaştıracak satış kanalları bulmanız gerekmektedir. Ürününüzü ürettikten sonra kullanabileceğiniz satış kanalları arasında, en başta gelenlerden biri kendi sitenizi kurup bu sitenin reklamını yapmaktır. Fakat bir ürünü tasarlayıp, üretip, çoğaltıp satışa sunmak ve bunun reklamını yapmak genelde çok maliyetli bir iştir. Bu yüzden girişimcilere önerim, ürünlerini tasarladıktan sonra fon sitelerini kullanmalarıdır. Fon siteleri, ürününüzü tasarlayıp, tanıtımını hazırlayıp bir sisteme yüklediğiniz ve beğenen insanların bağış yaptığı web siteleridir. Böylece ürünü üretmeniz için gereken parayı önceden toplar ve maddi sorunları aşmış olursunuz. Önerebileceğim yurt dışı kaynaklı fon siteleri Kickstarter ve Indiegogo, yurt içi kaynaklı fon siteleri Turkcell'in sahip olduğu Arıkovanı'dır. İnternette araştırarak bu siteleri nasıl kullanacağınızı öğrenebilir, ürününüz için bağış toplayabilirsiniz.
Hayalden Gerçeğe Bölüm 3 : Fikri Ürüne Dönüştürmek
Hayalden gerçeğe serisinde bulunan bu yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer kullanıcılar ile forumumuz da buradan paylaşabilirsiniz.
Opmerkingen