top of page

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme)



Tasarım Odaklı Düşünme, sağladığı stratejik düşünme biçimiyle gerek yeni iş ve fikirlerin olgunlaşması, gerekse inovatif Kobi ve start-up’ların iş süreçlerini iyileştirme ve problemlere çözüm üretme konusunda destekleyici bir yaklaşım olarak ortaya çıkan bir ilerleme tekniğidir.

Tasarım odaklı düşünme dendiğinde ise aklımıza ilk gelen kelime insandır çünkü asıl amacı insanların problemlerini çözmektir. Yaratıcılığın ön planda olduğu bir süreç olarak ilerleyerek, sayesinde yaratıcı kimlikler ortaya çıkar. İhtiyaçlarına göre çözüm olarak en etkili, uygun ve güncel çözümü bulmaya yaramakla beraber, insanlık ve tasarımla ilgili olan İnsan Odaklı Tasarım da bu düşünce metodunun en önemli parçalarından birisi olarak karşımıza çıkar.

İnsan Odaklı Tasarım Ne Demek?


Son 5-6 yıldır popüler olan İnsan Odaklı Tasarım, tasarıma yönelik üretimlerin gerçekleştirilmesine yarar sağlıyor. Nazlı Binyıldırım’ın konu üzerine bir yazısına göre ise İnsan Odaklı Tasarım, tasarım stratejisi ve üretim süreci olarak tanımlanabiliyor.

Tasarım sürecindeki ilk adım kullanıcıyı tanımak. Kullanıcın tanınması için de SWOT analizi gibi yöntemler kullanılıyor.

SWOT Analizi: S- Strengts (Güçlü yanları nelerdir?) W- Weaknesses (Zayıf yanları nelerdir?) O- Opportunities (Değerlendirebileceğiniz fırsatlar nelerdir?) T- Threats (Karşınıza çıkabilecek tehditler nelerdir?)

Bu sorulara alınan cevaplar sayesinde  tasarım yapılırken onu kullanacak kişinin nitelikleri ve ihtiyaçları gibi önemli noktalarla ilgili edindiğiniz bilgiler kullanılarak, kullanıcı odaklı bir tasarım ortaya çıkıyor.

Tasarım Odaklı Düşünmenin Adımları Nelerdir?


1-EMPATİ


Bir tasarım yapılması için ortada ifade edilme ve çözülme ihtiyacı duyulan bir problem olmalıdır. Problemlerin ortaya çıkış nedenlerini keşfetmek içinse sorunu bizzat yaşayanların gözünden bakabilmeye özelliği gerekir. Bu noktada empati devreye girer çünkü empati bir problemi anlama da bireyin öznel düşüncelerinden kurtulmasını sağlar.


2-YORUMLAMA


İfade edilmesi ve çözülmesi gereken problem hakkında yorum yapılmalıdır. Gigla Eğitim Kitabı’na göre ‘’Yorum sizin hikayelerinizi anlamlı algılara dönüştürür. Yaptığınız gözlemler olsun, basit bir sohbet olsun, harika bir ilham kaynağı olabilir’’

Yorumlama yöntemi izlenecek net bir yön bulunana kadar konuların sınıflandırılmasına yardımcı olur ve bizi sürdürülebilir bir çözüme yaklaştırır.

3-TASARLAMA


Bu aşama fikir aşaması olarak değerlendirilebilir çünkü ilk işi aşamanın, özellikle yapılan yorumların yardımlarıyla ortaya bir fikir ortaya çıkarılmalıdır. Fikir üretirken beyin fırtınası gibi tasarım yöntemleri kullanmanın da katkısı olacaktır. Bulduğunuz ilk fikir sizin ilk örneğiniz, yani prototipiniz olacaktır.

4-DENEY YAPMA


Bulunan prototip denenmeli ve başka insanlara danışılıp, geri bildirimler alınmalı.

5-EVRİM


Son aşamada alınan olumlu veya olumsuz geri bildirimlere göre bir karar vermeli.  Sonuç olumsuz ise birinci aşamadan tekrar başlanmalı, eğer olumlu ise başarıya ulaşılmıştır! Prototip geliştirilip, devam ettirmeli.

Commentaires


bottom of page