Fark Yaratmak
- Elif Burcu Tapsız
- 12 May 2019
- 3 dakikada okunur
"Yaptığınız her ne ise fark yaratır ve nasıl bir fark yaratmak istediğinize karar vermelisiniz."
Jane Goodall

Başarılı olmak için ilham gelmesini mi bekliyorsunuz? Fark yaratmak ve iş hayatında yaratıcılık için ilham veren yolları keşfedin. İş hayatında başarı için yaratıcılık, oldukça önemli.Yaratıcı fikir, çalışmanızı kolaylaştırır ancak bununla birlikte işinizi yapmak için her zaman ilham gelmesini bekleyemezsiniz. Adeta yazar kilitlenmesi yaşayabilirsiniz.Düşünce şeklinizi ve yeteneklerinizi geliştirmek için farklı adımlar atmayı deneyebilirsiniz. Başarılı girişimcilik örnekleri arasında yaratıcılığın ve risk almanın ne kadar önemli özellikler olduğunu unutmamak gerekir.Siz de yeni iş fikirleri doğrultusunda hareket etmek için işinizi yeniden yaratın!
“Yeni fikirlere ulaşmak ve ilham gelmesi için ne yapılmalı” diyorsanız Entrepreneur.m’un Lemonly tarafından geliştirilen “21 Ways to Get Inspired | İlham Almak İçin 21 Yol” adlı infografiği yaratıcılık ve ilham için 21 yol sunuyor.İşte bunlardan bazıları:
En kötü fikri seçin, her risk kötü değildir.

İş konusunda küçük bahislerle başlayın.Zirveyi değil minik dağları hedefleyin.
Her şeyi sorgulayın, gelişim için test edin.
3 farklı insandan yorum almak için soru sorun.Yeni bakış açıları, yeni yaklaşımlar getirir.
Dahi gibi düşünmeyi deneyin.O nasıl yapardı?
Aklınıza gelen fikri yazın.
Beyin fırtınalarınızı takip edin.
Odaklanın. Bir konuda uzman olun, her konuda değil.
“Belki” demeyi tercih edin.Olasılıklara açık olun.
Hayaller kurun ve onları kağıda çizin.
Kendinize, oynamak ve keşfetmek için izin verin.
Uygulama yapın.Günlük düzenli olarak yaptığınız işler, yeteneğinizi ve pratikliğinizi ateşler.
Konu ile ilgili bir arkadaşınızı arayın.Yeni maceralar desteklenmeye ihtiyaç duyar.
Harekete geçin.Yaratıcı düşünceyi artırmak için yürüyüş yapın.
Sektörünüze dışarıdan bakın.Diğerlerinin size ne öğretebildiğini öğrenin.
Bir süre fişinizi çekin; dinlenmek yeni bağlantılar kurmanızı destekler.
Sessiz olun.Düşünmek geleneksel çözümdür ama kendi düşüncelerinizi dinlemek işe yarayabilir.
Klasik yaklaşımlar üzerinden fikirlerinizi inşa etmeye başlayın.
Mükemmeli unutun.Daha az yargılayıcı olmaya çalışın.
Gündelik rutinimiz bizi zaman içinde yorabilir, sıkabilir ya da tükenmiş hissettirebilir.Çoğumuz tam da böyle anlarda kişisel gelişim ve kariyer değiştirme hayalleri kurmaya başlarız.Ancak çoğu zaman asıl ihtiyacımız olan şey, derinde yatan değerlerimizle ve yaptığımız işin uzun dönem etkileriyle yeniden bağ kurmaktır. İnisiyatif Kullanmaktan Korkmayın Karar almaktan korkmayın.Başkalarının aldığı kararların uygulayıcısı olmaktansa, siz masaya yeni bir şeyler koyun. Her hangi bir sürece elinizin değdiğini fark ve değer yaratarak belli edin. Çabanız 'fark yaratmak' için olsun Farklı olmak, marjinal olmak, radikal olmak, çıkıntı ve hatta sırıtıyor olmak kolayca birbirlerine karıştırılabilecek durumlar.Unutmayın ki, yaptıklarınız, düşündükleriniz, başardıklarınız, yarattığınız ve kattığınız değerler ne kadar farklıysa, siz de o kadar farklısınız.Farklı olabilmek adına derinliği olmayan kısa vadeli ve şekilsel tavırlardan kesinlikle kaçınmalısınız.

Starbucks’ın asıl yaratıcısı Howard Schultz. girişimcilere verilebilecek en güçlü mesajlardan birinin de yaratıcısı:“Nasıl başladığın değil, nasıl devam ettiğin önemli.”

Schultz’un hikayesi, birçok girişimci ya da sanatçı hikayesinde duyduğumuz o tanıdık cümlelerle başlıyor. Schultz, ilk olarak Xerox’ta satış temsilcisi pozisyonunda iş buluyor.Ancak onun hikayesini değiştiren kırılma noktası farklı oluyor. Türkiye’de de yüzlerce şubeye sahip olan Starbucks, günümüzde tüm dünyada en çok yayılan kafeterya zincirlerinden biri olarak biliniyor.Birçok farklı kahve çeşidine sahip olan Starbucks’ın gerek işletme gerekse hizmet anlayışı bakımından standart kafeterya işletmeciliğinden çok farklı bir yerde olduğunu söyleyebiliriz. Elbette Howard Schultz’un girişimcilik ruhu ve hayatı hakkında bilgi sahibi olmadan anlamak oldukça zor. Schultz’un zaman içerisinde öğrendiği ya da tamamen geliştirdiği bu prensipler, Starbucks’ı markalaştıran ve bugün dünya çapında binlerce şubeye sahip olmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri olarak görülüyor. Markanın standart haline getirdiği 6 prensibe göz atalım; •Çalışılacak harika bir çalışma ortamı yarat, birbirine saygı ve hassasiyetli davran. •Farklılığa, iş yapış biçimimizin ayrılmaz bir parçası olarak sarıl. •Satın almaya, kavurmaya ve taze servise en yüksek standartları uygula. •Her zaman tatmin olmuş müşteriler yarat. •Toplumumuza ve çevremize pozitif katkıda bulun. •Karlılığın gelecekteki başarımız için temel olduğunu anla.
Comments