top of page

Bir Varmış Bir Yokmuş


Masallar... Neredeyse hepimiz masallarla büyüdük. Sorgulamadan verilen mesajı kabul ettik, kendimizi karakterlerle özdeşleştirdik ve kazanınca sanki biz kazanmışız gibi sevindik. Peki masalların nereden geldiğini, bilinçaltımızda nasıl mesajlar uyandırdığını hiç merak ettiniz mi?



Masal Nedir ?

Arapça, misal , mesel, mesele kökünden gelir. Türkçede anlamı örneklemek,hazır bulunma, yabancılaşmama gibi.


Masalın tarihi çok eskiye dayanıyor. İnsanoğlunun bildiğini aktarma isteği üzerine ortaya çıktığını düşünüyorum. Düşünün ki yazı yok. Bilgi nasıl aktarılabilir sizce? Tabi ki sözlü yöntemlerle. Başlıca mitoloji ve masallar yer aldı bu sözlü yöntemlerde. İnsan beyninin '' hayal etme'' özelliği de bu noktada evrilmeye başladı.

Masalların ve mitolojinin oluşmasındaki ana duygu korkudur. İnsanlar her şeyden korkuyorlardı. Çünkü anlam veremiyorlardı. Bunun için kendi sınırlarını zorlayarak mitolojiyi oluşturdular. Başka bir deyişle kafalarındaki soruları yanıtlamak için hayal güçlerine sığındılar. Mesela, şimşekten korktular ve Şimşek Tanrısı Thor'u yarattılar. Her şimşek çaktığında bir uyarı olarak algıladılar.



'' İnsan beyninin kendini var etme çabası.. ''

Masallar genelde iyi biter (Kibritçi Kız gibi istisnalar var). Sebebiyse zaten hayatın kötülüklerine karşı çaresiz durumda olan insanı yaşama bağlama, hayatı sonlandırmama, her türlü sorunu çözme gibi didaktik amaçlar. Masalın tarihini ve hala aktif olarak anlatılıyor olmasına bakılacak olursa masallar bu görevlerini bir hayli yerine getiriyorlar. Düşünün ki yazının icadı bile insanları masallardan vazgeçiremedi.



Masalların bu kadar çok insana ulaşmasının bana göre iki sebebi var, birincisi evrensellik. Evrensel bir dil bilgisi var ve masallarda ortak karakterler var. Her masalda iyi-kötü,doğru-yanlış yani zıtlık var.Benzer yapılar kullanılıyor. İyi olan ödüllendiriliyor, kötü olansa cezalandırılıyor. Yani farkında olmadan masallar bizi bir koşullandırma içine sokuyor (ne yapmalısın? nasıl çözersin? ) ve belki de hayatımızın ilk önyargısını bize işliyor ; '' İyiler mutlaka kazanır, sonunda ödül var!''


İkinci önemli sebepse masalların büyüleyici dili. Masal dili pek gerçek değildir. Tekerlemelerle başlar ve gerçeklikten kurtarır ki ufak bir trans hali yaşansın. Kahramanla ilişki kurmanız beklenir. Masal dünyasına giriş yaptığınız andan itibaren siz artık özdeşleştiğiniz karaktersiniz.



Masal, insan tarihini anlamak için içine duygularını saklar !


Son Yazılar

Hepsini Gör
Adalet ve Güç Üzerine

Adalet  Adalet nedir? Nerden ortaya çıkmış ve insanlar buna neden ihtiyaç duymuştur? Genel geçer bir adalet anlayışı mümkün müdür? Bundan...

 
 
 

Commentaires


bottom of page