Bir Sokak Kültürü: Hip Hop
- Onur Çağlar Yenitaş
- 1 Nis 2019
- 2 dakikada okunur
Hip hop, 1970’lerin başlarında siyahilere
yapılan baskı ve zorbalık sonucunda, siyahiler tarafından ortaya çıkarılmış bir kültürdür. Evet kültürdür, sanılanın aksine bir müzik türü değildir. Bu kültür Rap müziği, Graffiti Sanatını, Breakdance’ı ve DJ’liği içerir.
Rap: 1970’lerin başlarında Amerika’nın kenar mahallelerinde doğmuş olan bir Hip hop türüdür. Rap, tempo ve ritmine uyarlanıp beat eşliğinde söylendiği sokak tarzı ve sert sözlerin ağır bastığı Hip hop’ı günümüzdeki yerine getiren en önemli türdür. Rap müziği söyleyen kişilere de MC (Master of Ceremony) denmektedir.
Breakdance: Hip hop’a ait dans türüdür. Sokak dansı olarak da bilinmektedir.
Graffiti: Sprey boyalarla duvarlara, trenlere ve özellikle sokaklarda çizilen resim ve yazılardır.
DJ: Müzik akışını kontrol eden kişidir.
Beat: Rap müziği temeli beattir, müziğin arkaplanıdır.
Beatbox: Beat’in insan sesiyle manuel olarak seslendirilmesi sanatıdır.
Hip Hop Kültürünün Ortaya Çıkışı
Hip hop, bir kadının DJ’lik yapan oğluna, “Evde plak çevireceğine, git dışarıda parkta çal da çocuklar eğlensin.” demesi üzerine doğmuştur. Annesinin teklifini geri çevirmeyen Kool Herc, parkta sampling beat çalmaya başlamıştır. Ardından ritmi beğenen çocuklar, gençler, kızlar Kool Herc’in önünde danslar etmeye başlamıştır ve bu şekilde “Breakdance” ortaya çıkmıştır.

Tam bu sıralarda Bronx’da çete lideri olan Kevin Donovan’ın kızması ve “Benim semtimde kim DJ’lik yapıyor?” demesi üzerine, gittiği parkta gençlerin eğlendiğini, kavga çıkmadığını görmesiyle birlikte o da o civarlarda takılmaya başlamıştır. Bir süre sonra Afrika’ya şairlik yapmaya giden Kevin Donovan, orada kazandığı paralarla birçok şey alabilecekken insanların parkta mutlu olduğunu gördüğü için o da yatırımını DJ’liğe yapmış ve DJ olma kararı almıştır. Ardından Kevin Donovan ismini Afrika Bambaata olarak değiştirerek, 12 Kasım tarihinde Afrika Bambaata “Bu hip hop, barış ve eğlenme üzerine kurulmuştur.” diyerek bu kültüre isim vermiştir.
Hip hop Kültürünün Gelişimi
Hip hop’un gelişim süreci California eyaletinin Compton şehrinde başlamıştır. Dr. Dre’nin Eazy E ile kurduğu N.W.A grubuyla Hip hop kültürü ve rapin adı duyulmuştur.
Tupac’ın ortaya çıkıp ünlenmesinin ardından Biggie ile aralarında yaşanan tartışma sonrasında Tupac’ın batıya gitmesi sonucu East-West ayrımı oluşmuştur. East-West ayrımı oluşmasının ardından ortaya çıkan diss şarkıları Hip hop kültürünün tüm dünya tarafından tanınmasına neden olmuştur.
West Coast: Hayat kadınları, para, silah, uyuşturucu kullanımı gibi konulardan bahsederken, yaşam standartlarının zorluklarını anlatır. En önemlisi her rapte olduğu gibi yaşanmışlık ön plandadır. N.W.A 1990’larda West Coast Hip Hop’ın önde gelen grubudur. En önemli sanatçıları başta Tupac olmak üzere Ice-T, The D.O.C, Snop Dogg, Kendrick Lamar, The Game’dir.

East Coast: Amerika’nın doğu bölgesini kapsayan alana farklı bölgelerden gelen rap sanatçılarının zaman içinde oluşturdukları tarzdır. Basit kafiye düzeni old school” tarzın dışında “East Coast” daha çok lirik becerisi üzerine kurulmuş bir tarzdır. Ayrıca bu kültürün en önemli sanatçısı Biggie’dir. Diğer önemli isimler; Jay-Z, DMX, Nas, 50 Cent, Method Man, Rakim’dir.
1996 yılında önce Tupac’ın vurulması bir sene sonrasında Biggie’nin öldürülmesi ile doğu-batı savaşı azalarak bitmiştir fakat rap müzik kalitesizleşmeye başlayarak, günümüzde yavaş yavaş yerini Trap’e bırakmıştır.
Günümüzdeki en ünlü Hip hop sanatçıları:
DrakeKendrick LamarJ ColeTravis Scott 21 SavageEminemLil Wayne gibi isimlerdir
Hip hop kültürü çok derin bir kültür olduğu için, daha fazla bilgiyi konusu Hip hop olan:
8 Mile (2002)Boyz N The Hood (1991)Tupac: Resurrection (2003)Straight Outta Compton (2015) gibi filmleri izleyerek öğrenebilirsiniz.
Comments