top of page

Benzersiz Bir Takım Kurmak

Güncelleme tarihi: 28 Oca 2019



Mükemmel fikir yoktur, bir fikri mükemmel hale getiren benzersiz takım vardır, derler girişim dünyasında. Bu sözün kesinlikle doğru olduğunu düşünüyorum 20'den fazla start-up'da farklı takımlar ile çalışmış bir girişimci olarak. Takım, Start-Up'ın iskeletidir. Ne kadar tecrübeli olursanız olun, asla tek başınıza girmemelisiniz hiçbir işe. Takımınızı kurup, takımınız ile birlikte çalışmalısınız fikriniz üzerinde. Basit bir takım, ne kadar başarılı bir fikre sahip olsa da, asla başarılı olamaz. Fakat benzersiz bir takım, en basit fikirle bile çok başarılı olabilir. O yüzden, çok titiz olmalısınız takımınızı kurarken, takımın uyumu, azmi çok önemlidir. Peki nasıl benzersiz bir takım kurulur ? Gelin ona bakalım isterseniz.


Görevleri Belirlemek

Takımı toplamadan önce, fikri değerlendirmek, analiz etmek ve fikri hayata geçirmek için yapılması gerekenler belirlemek gerekmektedir. Görevleri belirlemek, nasıl bir ekip toplayacağınız hakkında size yardımcı olacaktır. İşe başlayacağınız andan itibaren en son ana kadar yapmanız gerekecek her görevi düşünmelisiniz bunun için. Hangi görevlerin daha önemli olduğunu, hangilerinin daha az derecede önemli olduğunu belirlemelisiniz. Daha sonra, belirlediğiniz görevlere uygun insanları, o görevleri en iyi yapacak kişileri bulmalısınız.



Takımı Toplamak

Takımı toplarken dikkat edilmesi gereken birçok farklı unsur vardır. Fakat bunlardan en önemli olanı, takımı toplamadan önce, takıma dahil edeceğiniz kişilerin, belirlediğiniz görevlere uygun olduğundan emin olmaktır. Takımınızdaki kişilerin üstleneceği görevleri, diğer insanlardan çok daha iyi yaptığını kanıtlayan tecrübeleri veya yetenekleri olması gerekmektedir. Bunun yanında, takımdaki kişilerin, birbirleriyle uyumlu çalışabilmesi gerekmektedir. Birbirleri ile iyi geçinebilmesi, birbirlerinin yaptığı işlere saygılı olabilmesi gerekmektedir. Takımınızı toplarken şunu unutmayın, birçok girişim, takım içi uyumsuzluk sebebiyle takımın dağılmasından dolayı sona ermiştir. Takımı toplarken, dikkat etmeniz gereken bir diğer şey, takımdakilerin azmi ve fikre olan inancıdır. Siz, kendi fikrinize çok inanıyor ve güveniyor olabilirsiniz. Fakat takımınıza alacağınız kişiler de, fikrinize en az sizin kadar inanmalı, güvenmeli, azimle çalışabilmelidir.


Görev Dağılımı Belirlemek

Bir takım kurarken, en çok dikkat edilmesi şeylerden biridir görevlerin net çizgiler ile ayrılması. Kimin hangi görevi yapacağı, belirlenmelidir her şeyden önce. Takım üyelerinin, yapacağı görevler belirlendikten sonra, kimse birbirinin görevine karışmamalıdır. Örneğin, ekibin pazarlama ile ilgilenen üyesinin pazarlama hakkındaki fikirlerine, ekibin yazılımcısı "Hayır, öyle olmaz, böyle yapalım" dememelidir. Tabi ki fikir alışverişinde bulunulabilir, fakat son söz her zaman o görevin sahibine ait olmalıdır. Eğer bir girişimde, görevler belirgin bir şekilde birbirinden ayrılmazsa, ekip üyeleri arasında anlaşmazlık çıkabilir ve bu ekibin dağılmasına yol açabilir.


İş Ayrı, Arkadaşlık Ayrı

Mükemmel bir fikriniz olabilir ve bu fikrinizi arkadaşlarınızdan oluşan bir takımla hayata geçirmek isteyebilirsiniz. Zaten günümüzde, girişim ekiplerinin çok büyük bir bölümü arkadaşlar ile kurulan ekiplerdir. Fakat, arkadaşlarınız ile iş yaparken, dikkat etmeniz gereken önemli bir şey vardır. İş ve arkadaşlık arasındaki dengeyi koruyabilmek. Arkadaşlarınızla iş yapabilirsiniz. Fakat çalışırken arkadaşlarınızı arkadaşınız değil, ortağınız olarak görmeniz gerekir. Gerektiğinde onlara karşı sert olabilmeli, fikirlerinizi dürüstçe söyleyebilmeli, onlara karşı iş ortağınız gibi hareket edebilmelisiniz.


Hisselerin Dağılımı

Takımınız ile ilgili bir diğer önemli unsur, hisse dağılımının önceden belirli olmasıdır. Örneğin, 3 arkadaş kurduğunuz girişime alacağınız 4. arkadaşınızın, sırf arkadaşınız olduğu için eşit hissesi olması gerektiğini düşünmemelisiniz. Herkese, yaptığı görev ve görevin girişimdeki önemiyle orantılı şekilde hisse vermelisiniz. Dahada önemlisi, bu hisseleri yolun başında belirlemeli, takımınızdaki herkesin hisse dağılımını onayladığından emin olmalısınız.


Ayrılıklara Hazır Olun

Bir işe başladığınızda, ortakların en başından sonuna kadar aynı kalacağını düşünmeyin. İşler yolunda gitmediğinde, takımdaki biri görevini yerine getirmediğinde, arkadaşınız bile olsa önce karşınıza alıp çekinmeden uyarmalı, sorunun devam etmesi halinde takımdan çıkartmalısınız. Ayrılıklara hazırlıklı olacağınız gibi, yeni takım arkadaşlarına da her zaman açık olmalısınız. Yeri geldiğinde ekipte ayrılıklar ve birleşmeler her zaman olacaktır.


Hayalden Gerçeğe Bölüm 2 : Benzersiz Bir Takım Kurmak


Hayalden gerçeğe serisinde bulunan bu yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer kullanıcılar ile forumumuz da buradan paylaşabilirsiniz.

Yorumlar


bottom of page