top of page

Başarılı Bir Girişimci Olmak



Girişimci olmak kolay değildir. Başarılı bir girişimci olmak ise çok zordur. Girişimci olmak, hayatınızdaki birçok şeyi onun için feda etmenizi gerektirir. Bunların en başında, zaman ve para gelir. Bazen haftada 80-100 saat arası çalışmayı gerektirir girişimci olmak. Bununla ilgili, en çok hayran olduğum girişimcilerden biri olan, Elon Musk’ın güzel bir sözü var. “Eğer siz haftada 100 saat çalışıyorsanız, basit olarak haftada 50 saat çalışan birisine göre 2 kat fazla girişimcisiniz, 2 kat fazla iş yapmışsınız demektir.” der Elon Musk. Buna kesinlikle katılıyorum. Eğer başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız, girişiminiz için her şeyden çok zamanınızı feda etmeniz gerekir. Çünkü zaman, bir girişimci için en değerli şeylerden birisidir. Girişimcinin feda etmesi gereken önemli şeylerden bir diğeri ise paradır. Girişimci olmak isteyen birçok kişi, bunu yan iş olarak yapmak istediği için, çok fazla para harcamak istemez. Fakat burada, dikkat edilmesi gereken çok önemli bir şey vardır. Başarılı olmak isteyen bir girişimci, kaybedeceğini bile bile para harcamalıdır. Risk almalıdır.



Risk Alın


Risk almayan bir girişimci, her zaman başarısız olmaya mahkumdur derler. Çünkü girişimcinin işi, girişimine insanları inandırmaktır. Fakat risk almayan bir girişimci, kendi girişimine kendisi inanmıyor demektir. Ve girişimine kendi inanmayan bir girişimcinin, müşterileri, yatırımcıları inandırma şansı yoktur. Bu yüzden risk almalıdır girişimci. Kaybedeceğini bile bile risk almalıdır. Ne kadar çalışırsa çalışsın, neleri feda ederse etsin başarısız olacağını bile bile risk almalıdır. Harcadığı paraya, zamana acımadan risk almalıdır. Fakat en doğrusu, bir gün başarılı olacağını bilerek almalıdır aldığı bütün riskleri.


Hata yapın, başarısız olun


HATA YAPIN! Hata yapmaktan değil, hata yapmamaktan korkun. Çünkü çok önemli bir söz vardır girişimcilik dünyasında. Eğer yeterince hata yapmıyorsanız, yeterince girişimde bulunmuyorsunuz demektir. Çünkü hata yapmayan, başarısız olmayan bir girişimci, girişimci değildir.Kimse ilk seferinde başarılı olmamıştır. Bunu size doğrudan söyleyebilirim. Eğer istisna değilseniz, ilk seferinde BAŞARISIZ olacaksınız, HATA yapacaksınız. Ve eğer başarısız olduğunuz için umudunuz kırılır, pes ederseniz, hiçbir zaman başarılı olamayacaksınız. Fakat pes etmez, hatanızdan ders alır ve yolunuza devam ederseniz, ancak o zaman bir gün çok başarılı olacaksınız.




Asla pes etmeyin!


Bir girişimcinin en çok sahip olması gereken özelliklerden birisidir kararlılık. Asla pes etmemeli, vazgeçmeyi bir seçenek olarak düşünmemelidir bir girişimci. Bununla ilgili en iyi örneklerden birisi, çok başarılı bir yazılım ekibine aittir. Kendiniz ekibin yerine koyun. Bir oyun tasarlıyorsunuz, başarılı olacağınızdan eminsiniz. Fakat başarısız oluyorsunuz. Hayal kırıklığına uğruyor, fakat pes etmeden yeni oyununuza başlıyorsunuz. Tekrar başarısız oluyorsunuz. Tekrar, tekrar ve tekrar deniyor, her seferinde başarısız oluyorsunuz. Tam 49 oyun yaratıp her birinde başarısız olduktan sonra, son yarattığınız oyunla, dünyayı yerinden sallıyorsunuz. Oyunun onlarca farklı versiyonu çıkıyor ve dünyanın her yerine yayılıyorsunuz. Angry Birds dediğiniz oyununuzu, dünyadaki herkesin bildiği bir marka haline getiriyorsunuz. Eğer bu ekip, ilk seferinde, 2. seferinde veya 49. seferinde vazgeçselerdi, asla başarılı olamayacak, kimse onları tanımayacaktı. Fakat asla vazgeçmeyen bir ekip, zamanında bir efsane haline gelen bir oyun yarattı. Asla pes etmemelerinin ödülüne sahip oldu. Herkes için geçerlidir bu hikaye, asla vazgeçmezseniz, elbet bir gün başarılı olacaksınız.




Girişimciliği öğrenin


Girişimci olmak istiyorum dediğiniz anda artık bir girişimcisiniz. Fakat başarılı olmak istiyorsanız, girişimciliği öğrenmeli, kendinizi daima girişimcilikte geliştirmelisiniz. Bunun için tek ihtiyacınız olan, internete bağlı bir bilgisayar. İnternette girişimciliği öğrenebileceğiniz, milyonlarca farklı kaynak, yüzlerce farklı eğitim sitesi var. Tek ihtiyacınız olan, araştırmak ve öğrenmek. Girişimciliğinizi geliştirmeniz için bir diğer yol ise, başarılı olmuş ünlü girişimcilerin hayat hikayelerini dinlemeniz, onlardan ders almanızdır. Türkiye’de bunun için gidebileceğiniz sayılı girişimcilik zirvesi vardır. Bunlardan birisi, Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen, Zero To One girişimcilik zirvesidir. Tek gün içerisinde gerçekleşen bu zirve, her sene 1000’e yakın girişimci, 100’e yakın konuşmacı, yatırımcı ve girişim ile gerçekleşiyor. Etkinlik hakkında daha fazla bilgi almak için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’deki en büyük girişimcilik zirvelerinden bir diğeri ise Her sene Webrazzi tarafından düzenlenen Webrazzi Summit’dir. Bu zirve, daha üst seviyedeki girişimci kitlesine hitap ettiği için, bilet fiyatları çok pahalıdır. Fakat bir çok girişimcinin katıldığı, başarılı bir girişimcilik zirvesidir. Webrazzi Summit hakkında daha fazla bilgi almak için, şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Bu iki etkinlik, Türkiye’de katılabileceğiniz, en büyük girişimcilik zirveleridir. İnternette araştırırsanız, bunların dışında farklı girişimcilik zirveleri bularak, katılım sağlayabilirsiniz.

Comments


bottom of page