İlk İnsandan Soda Şişelerine
- ECE İPEK
- 26 Mar 2019
- 2 dakikada okunur
Dünyamızda ihtiyaç duyulanın bir yansıması olarak Yeşil...
Paleolitik çağda yaşayan insanların hayatı hiç kolay değildi. İnsanlığın yaşadığı en uzun ve zahmetli dönem olan bu çağ yaklaşık 2 milyon yıl devam etmiş, kendi içinde üç döneme ayrılmıştı. Homoerectuslar, Neanderthaller ve bugünkü halimiz Homosapiensler.
Peki bu insanlar nasıl yaşıyordu?

Paleolitik çağın ilk döneminde ılımlı olan iklim, ikinci döneme gelindiğinde buzullaşmaya döndü. Bu dönemin insanları olan Neanderthaller, ellerindeki kısıtlı alet teknolojisiyle barınmaya ve avlanmaya çalıştılar. Mamutlar, gergedanlar, ayılar ve geyiklere av olma korkusu, yeni bir algıyı geliştirdi.
Düşünün ki, bir geyik sürüsü tarafından kovalanıyorsunuz ya da maceraya gerek yok derseniz, açsınız ve yemek bulmanız gerek. İlk bakacağınız ve baktığınızda fark edeceğiniz şey ne olur?
Tabi ki bitkiler.

Göz ilk önce renkleri görür ve insan gözünün on milyon renk ayırt edebildiği söylenir. Çok hızlı hareketlerde, göze önce renk sinyali gönderilir ve beyin bu bilgiyi başka bilgilerle sentezler. Yeşil renk ise insan gözünün en duyarlı olduğu ve en iyi gördüğü renktir. Parlaklık değeri 1,00 olarak kabul edilen en parlak cismin içindeki, 0,59 değer ile renk saturasyonu (doygunluğu) en yüksek renk olan yeşil, aynı zamanda gözü dinlendirdiğinden, görmeyi de keskinleştirir. Bu da çevreyi ve tehditleri daha belirgin görmek anlamına gelir.
Aynı zamanda yeşil, tüm renklerin en kompleksi olup, görünüşte tamamen zıt olan mavi ve kırmızı tonundan yeni bir şey yaratır. Kamera ve elektronik olarak görüntü oluşumunda da insan gözünün renk ayırt etmesi özelliğinden yola çıkılmaktadır. Gece görüş gözlükleri gibi aletler, yine yeşilin tonlarını gösterecek şekilde tasarlanmıştır.

Nesneler ve renkleri arasında organik bir bağ bulunur. Mesela, bir nesnenin rengi, içinde bulunduğu ortamın ışık değeri değişse bile, sahip olduğu renk ile kurduğu ilişkiyi değiştirmez. Nesneler görsel olarak daima renk ve biçim bütünlüğüne dayanır. Soda şişeleri gibi. Peki soda şişeleri neden yeşildir?
Güneş yüzeyinin sıcaklık renk değeri yaklaşık 5,780 K'dir, ki bu da güneşin, sanıldığı gibi turuncu değil beyaz renk olduğu anlamına gelir.

Güneş ışınları, atmosferden geçerken kırılması sonucu sarı gibi görünür. Yani bu mavi fotonların, Rayleigh saçınımının (ışık saçınım teorisi) sonucunda yeteri kadar mavi ışığın kırılması ile geride sarı olarak algılanan kırmızının kalmasıdır. Bu kırmızılığı nötrleyen karşıt renk yeşil ise, güneş ışınlarının maden suyuna vereceği zararı minimum seviyeye indirmektedir. Bu sayede maden suyu içerisindeki mineraller zarar görmeden muhafaza edilmektedir. Tabi bunun yanında, soda şişelerinin yeşil renk oluşuna, silis kumunun içinde bulunan demir oksit oranını farklı işlemlerle temizlemenin, maddi açıdan yüksek olmasını da ekleyebiliriz.
Renk konusunu inceleme, doğayı ve evreni incelemekle başlar.
Ağacı sev, yeşili koru, ayıyı öp.
コメント