Wikipedia'nın 16 GB'lik Verisi DNA'ya Kaydedildi
- Muhammet Sever
- 7 Tem 2019
- 1 dakikada okunur

İki MIT mezunu Hyunjum Park ve Nathaniel Roquet tarafından kurulan Catalog adlı girişim, DNA'yı bir depolama aracı olarak kullanıyor.
Catalog adlı girişim, Vikipedia'nın İngilizce versiyonundaki tüm metinleri DNA'ya kaydettiklerini açıkladı. Bunu evlere sığabilecek büyüklükte bir makine olan DNA yazıcı ile yaptılar. İlerde bu makine daha küçük boyuta inebilir ama yakın zamanda olması zor gibi.
2016 yılında kurulan şirket, insan DNA'sından daha kısa olan yapay DNA zincirleri kullanıyor. Daha fazla veri depolayabilmek için bu kısa zincirlerden çok sayıda kullanıyorlar.

Catalog aynı zamanda bu bilgileri sadece Dünya üzerinde değil Güneş sisteminin başka yerlerinde de saklamak üzere çalışan Arch Mission Foundation ile iş birliği yapıyor. Catalog'un DNA yazıcı makinesi saniyede 4 megabit hızında veri yazabiliyor. Bu oranın üçe katlanması hedefleniyor.
Ayrıca DNA kozmik ışınlar yüzünden bozulabilen bir şey olsa da şirkete göre bu depolama sistemi diğer alternatiflerden çok daha sağlam. Çünkü normal bir flash disk veya türevleri bundan 25 yıl sonra kullanılmayabilir ama DNA'ya saklanmış veriler yıllar sonra bile okunabilir.
Comments