top of page

Grafen'e rakip:"Borofen"


Önceki yazılarımda da paylaştığım,kendinden mucizevi materyal olarak bahsedilen grafeni hepiniz duymuşsunuzdur.Peki ya borofeni duydunuz mu?Cevabınız hayırsa gelin hep beraber öğrenelim..

MIT Technology Rewiew adlı bilim sitesi, borofenle ilgili araştırmayı "Üzgünüz grafen- Herkesi heyecanlandıran yeni mucizevi malzeme borofen" başlığıyla duyurdu.

Haberde özetle şöyle deniliyor:

"Kısa bir süre öncesine kadar grafen en yeni mucizevi malzeme olarak kabul ediliyordu. Süper güçlü, atom kalınlığındaki bu karbon "kümes teli", borular, toplar ve çeşitli ilginç şekiller oluşturabiliyor. Malzeme mühendisleri, elektriği iletebildiği için grafen tabanlı bilgisayar işlemciliği ve grafen çip endüstrisi çağının başlayabileceğinden söz ediyordu. Avrupa Birliği, grafen endüstrisi için bir milyar Euro'luk kaynak tahsis etti."

"Bu cesur, grafen tabanlı dünya henüz yaşama geçmedi ancak diğer iki boyutlu malzemelerle ilgili yeni bir arayış başlattı. Ve bunlar arasında en heyecan verici malzeme; kristal benzeri yapılar oluşturabilen tek katmanlı bor atomları oldu."

"Borofenin bu kadar heyecan yaratmasının nedeni, olağanüstü geniş bir uygulama alanı için uygun olması. Elektro-kimyacılar, borofenin daha güçlü lityum-iyon pillerde anot malzeme olabileceğini düşünüyor. Kimyacılar, borofenin katalitik kabiliyetlerinden büyülenmiş durumda. Ve fizikçiler de borofenin farklı atom ve molekülleri algılama kapasitesini test ediyor."

Daha güçlü,daha esnek..

Grafenden daha güçlü ve daha esnek iki boyutlu materyal borofen üretildi.Borofen fikri ilk defa 1990'ların ortasında fikir olarak ortaya atılmış ve 2015 yılında gerçekleştirilmiştir.Borofen grafen gibi çeşitli kristal yapılar ortaya çıkaran,dünyadaki rezervlerin büyük kısmının ülkemizde olan;tek bir bor atomu tabakasından oluşuyor.


Borofen'in stm görüntüsü

Borofen öncelikle grafenden daha esnek, daha güçlü olmasıyla öne çıkıyor. Hem elektrik hem de ısı iletiminde oldukça kullanışlı olan malzeme ayrıca da bir süper-iletken. Borofen aynı zamanda hafif ve oldukça reaktif.Böylece elektron depolamak gibi işlemler için kullanılabiliyor. Bu da onu özellikle lityum, sodyum ve magnezyum iyon bataryaları için oldukça işlevli bir anot haline getiriyor.

Tüm olumlu özelliklerine karşın borofen, yeni bir araştırma olduğu için şimdilik üretimi, depo edilmesi ve kullanılması zor bir malzeme. .Çünkü reaktif olması demek ayrıca paslanmaya da açık olması demek, bu sebeple malzemenin dikkatle korunması gerekiyor. Bir diğer sorun da bu materyalin sadece küçük boyutlarda üretilmesi ve büyük boyutlarda üretiminin pahalı olması. Bu yüzden araştırmacıların borofen ile daha çok araştırma yapması gerekiyor.


Comments


bottom of page