top of page

Dünya'nın En Eski Kanı


Geçen yıl Ağustos ayında Sibirya Yakutistan'da bir çukurun 30 metre derinliklerinde 42.000 yıllık erkek tay bulunduğu açıklandı. Yaklaşık 42.000 yıl önce donmuş bu tayın, doğal bir tuzağa düşmüş olması gerektiğini tahmin ediliyor. Keşif gezisinde yer alan uzmanlar, bu tür bir doğal tuzağa girdikten sonra tayın boğulmuş olabileceği bir senaryo yazdılar ve o kadar iyi korunmuş ki yeleleri bile duruyor.Tarih öncesi yavru, iki haftadan küçükken boğulmaktan öldü ve Sibirya permafrost'unda korundu.Uzmanlar, açık renkli zencefil renginin Sibirya permafrostunda neredeyse mükemmel durumda muhafaza edildiğini söyledi.9.3 el (37 inç) uzunluğunda ölçer ve öldüğünden beri permafrost içinde kaldı. Bu herkesi heyecanlandırdı şuan ise bilim insanları bu tayın kalp damarlarından sıvı kan örnekleri almayı başardılar! Bu çok önemli bir gelişme çünkü ilk defa olan bir şey. Daha önce böyle iyi mumyalanmış bir canlıdan bu tür örnekler ne yazık ki alınamadı. Yani bu bir bakım Dünya'nın en eski kanı.


Siberian Times, “Kalp damarlarından sıvı kan örnekleri alındı - uygun mezar koşulları ve permafrost sayesinde sıvı halde 42.000 yıl korundu” dedi.Kas dokuları doğal kırmızımsı renklerini korudu.

"Artık bunun dünyada bulunan en iyi korunmuş Buz Devri hayvanı olduğunu iddia edebiliriz."

Dr Grigoryev, tayın görünür bir hasar olmadan istisnai bir durumda olduğunu açıkladı.

“Bu paleontolojik buluntular için son derece nadir, çünkü bazıları eksik, parçalanmış, ciddi vücut deformasyonlarına sahip veya çok mumyalanmış” dedi.


Peki Bu Kan Örneği ile Ne yapılacak?

Eski dönemlerden kalma DNA’ları klonlayarak nesli tükenmiş hayvanları geri getirmek tüm bilim insanları için henüz amacına ulaşmamış bir hayaldir. Ancak, Sibirya’da yapılan bu inanılmaz keşif sayesinde bu hayal gerçekleşecek gibi. Bilim insanları, soyu tükenmiş hayvanları klonlamak ve türleri tekrar hayata döndürmek için örnekten hücreleri çıkarabileceklerini söylediler ancak hücrelerin kan örneğinden gelip gelmeyeceği kesin değil. Üniversite ve Güney Koreli Sooam Biyoteknoloji Araştırma Vakfı'ndan bilim adamları, soyu tükenmiş hayvanı klonlamak ve tekrar hayata döndürmek için yavrudan hücreleri çıkarabileceklerini "bu başarıya güvendiklerini" söylediler, ancak hücrelerin kan örneğinden gelip gelmeyeceği kesin değil. Hayvanı klonlamak için eski DNA’dan canlı hücreleri çıkarmak ve büyütmek zorunda kalacaklar ki bu daha önce başarılı bir şekilde yapılamadı. Daha önce yapılan 20 çalışmada başarılı olamadıklarını ifade ettiler.


Donmuş bebek at üzerinde birkaç ay süren yoğun çalışmalardan sonra, Rus-Güney Koreli ortak bir ekip, yaklaşık 4000 yıl önce ölen soyu tükenmiş soğuk dirençli Lenskaya ırkını klonlamaya çalışmak için gerekli hücreleri elde edecekleri konusunda iyimser davranıyor.Çalışmalar o kadar ileri ki, takımın antik atı doğurmanın tarihi rolü için bir anne seçtiği bildiriliyor. Uluslararası araştırma ekibi, Güney Koreli klonlama uzmanı Profesör Hwang Woo-suk tarafından yönetiliyor ve aynı zamanda permafrostta korunan yünlü mamut kalıntılarını kullanma çabalarını yakından takip ediyor.

Hayvandan sıvı kan, saç ve DNA elde etmeyi başardılar ve klonu oluşturmak için DNA'nın bir kısmını bir donör hayvana yerleştirmeyi umuyorlar.

Kalıntılar, uzun zaman önce soyları tükenmiş olan, ancak bölgede yaşayan, günümüzde hayatta kalan bazı atların yakın akrabaları olan bir Lenskaya atına aittir. Tayın DNA’sını kısmen yeniden yapılandırmayı başarmış olsalar bile soyu tükenmiş bir hayvanın tüm genomunu dizmek neredeyse imkansızdır. Bakalım belki de bu çalışma ile çok kısa sürede soyu tükenmiş canlıları

görebileceğiz. :)


Comments


bottom of page