WEB 3.0
- Muhammet Sever
- 14 Nis 2019
- 3 dakikada okunur

Her şeyin bir devri var. İnternetin de olmalı. Peki nedir bu 3. nesil web? Başlamadan önce olayın başına değinelim. Web 1.0'a internetin ilk hali diyebiliriz. İlk çıktığı yıllar. İnternetin genellikle bilgi amaçlı kullanıldığı zamanlar. Bir nevi dijital kütüphane. Hiç bir şekilde kullanıcı etkileşimi yok, sosyal ağlar yok, yorum yok. İnternet zamanla gelişti ve yıllar 2004'ü gösterdiğinde internet 2.0 söylemleri dolaşmaya başlamıştır. Burada artık içerik üreticileri ve yöneticileri kullanıcıları da webe dahil etmeye başlıyorlar. Kullanıcılar sosyal medya ile bu zamanda tanışıyor. İnternette etkileşim artık iki taraflı oluyor. Kullanıcılar girdikleri platformu ziyaret etmekle kalmıyor, yorum yapıyor, bir şeyler paylaşıyor, diğer çevrimiçi kullanıcılarla etkileşime geçebiliyor.

Toplumsal iletişim siteleri, vikiler, iletişim araçları, blog siteleri bu devirde ortaya çıkar. Buradaki amaç ağ etkilerini daha çok insanın kullanabilmesini sağlamak. E-mail,mesajlaşma uygulamaları, çeşitli telefon uygulamaları web 2.0 teknolojileri olarak geçiyor.
Web 2.0 aynı zamanda akıllı internet çağının da başlangıcı sayılır. Arama motorlarında bir şeyi bulmak biraz daha kolaylaşmıştır. Etiket bulutu da bu yıllar internetle tanışır. Namı diğer #hashtag. Web 1.0’dan sonra internet ortam tasarımlarının gelişmesi, bilginin etkileşimli hale gelme ihtiyacı Web 2.0’ı geliştirmiş ve Web 2.0 ile birlikte bilginin depolanması, paylaşılması, bilgiye ulaşım hız kazanmış ve bilginin önemi artmıştır.

Sitedeki içeriğe göre Google'da reklam verme zamanı da yine bu yıllar. Bu bir nevi ileriki yıllarda ortaya çıkan kullanıcıya özel reklam ve içerik paylaşımının başlangıcı sayılabilir.
Peki 3. Nesil İnternet?

Artık yapay zeka ve makineler devri diyoruz. Bundan en büyük nasibi tabiki de internet alacaktı. Ya da şöyle diyelim" İnternet olmasaydı yapay zeka şimdi olur muydu?"
3. nesil web ile insan etkisi azaldı ve yapay zeka, kullanıcıya özel asistanlar işin içine girer oldu. Burada büyük verinin önemi büyük. Çünkü o devasa veriler olmasaydı yapay zeka kendi kendine nasıl erişecekti tüm bu bilgilere. Kullanıcıya has içerikler, reklamlar, ilgi alanları, sesli komutlar. Bireyselleştirilmiş arama sonuçları var artık karşınızda. Tek tuşla konumunuzu paylaşıyorsunuz ve o an ki hava durumu, bulunduğunuz yöredeki restoranlar, cafeler, gitmek istediğiniz oteller ve eğlence merkezlerini tek tek aramanıza gerek kalmadan Google'ın yapay zekası size sunuyor en iyi seçenekleri. Yetmedi mi yanına bir de filtre ekliyor. Peki yapay olan bu zeka nasıl yapıyor tüm bunları? Siz arama motorunu kullandıkça sizi ve ilgi alanlarınızı kaydediyor ve bir dahaki sefere daha iyi sonuçlar çıkarıyor karşınıza. Aslında bu süreçte sizin de payınız büyük. Siz arama yaptıkça bu sistem yeni şeyler öğreniyor.
Facebook, Amazon, Google, Apple ve daha bir çok dev firma bu çağı en iyi kullanan şirketlerdir. Ellerindeki devasa verilerle kişiye özel hizmet sunarak kullanıcının aklında daha kalıcı bir iz bırakıyorlar. Özellikle Google'ın etkisiyle firmalar bu kullanıcıların bilgilerini birbirleriyle paylaşıyorlar ya da siz üye olduğunuz zaman zaten kendiniz paylaşmış oluyorsunuz. Eğer bir de ücretsiz kullanıyorsanız artık ürün siz oluyorsunuz. Akıllı telefonlar çağındayız. Bu şirketler o telefona ön ve arka kamerayı, mikrofonu neden koydu sanıyorsunuz? Kırmızı Başlıklı Kız'daki kurtun dediği gibi sizi daha iyi görebilmek için ya da 1984'teki big brother bizi izliyor misali. Bir konu veya marka hakkında konuşurken sizin de karşınıza o şey hakkında reklam çıktı mı hiç? Yoksa siz hala farketmediniz mi? Biraz paranoyakça geliyor ama bazen karşılaştıklarımız yok artık dedirtiyor gerçekten. 3.0'da akıllı pazarlamanın etkisi de büyük. Hatta buna Pazarlama 3.0 diyenler de var. Yani kısacası yeni nesil bu web bulunduğumuz internet çağını ve biraz daha ötesini anlatıyor. Çünkü bu teknolojinin hala başındayız ve ileride daha neler karşımıza çıkar göreceğiz. Faydalarını ve etkilerini anlatmakla bitiremeyiz. Zaten her gün etkilerini yaşıyoruz.

Biz web 3.0'a yeni alışmışken 4.0 konuşulur oldu. İnternet için bütün fiziksel aletler ortadan kalkacak ve her şey tamamen sanal networkler üzerine kurulu olacakmış. Buraya kadar tamam da buna bir de insan beyni ile yapay zekanın birleşimini ekliyorlar. Bilim-kurguya bayılırım ve eğer böyle bir şey olursa işte o zaman ırkımla iftihar ederim.
Comments