Postitsayar
- ILIK
- 28 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

Hızlı bir hayat yaşıyoruz, metropollerde bu hız katlanarak artıyor. Zaman zaman iş yoğunluğundan, stresten, aklımızı başımızdan alan güzelliklerden [ J ] yapacaklarımızı unutabiliyoruz ki bunun için post-it dediğimiz küçük kağıtlar icat edildi. Bu küçük kağıtları 1968’de ABD’de Spencer Silver isimli bir bilim adamı bulmuş. (Acaba soyadı ile Silver – Gümüş arasında bir bağlantı var mı.. Neyse konumuza dönelim)
Silver, son derece güçlü bir yapıştırıcı üzerinde çalışmalar yapıyorken kazayla yeniden kullanılabilir, basınca hassas bir yapıştırıcı geliştirmiş. Bundan sonra 5 yıl boyunca çalışmasını, şirketine kanıtlamaya çalışmış ama başarılı olamamış. 1974’te ise Silver’ın seminerlerinden birinde, bir iş arkadaşı, bu yapıştırıcıyı, yanında taşıdığı ilahi kitaba not yapıştırmak için kullanmış. Daha sonra bu vesileyle kağıtlara yapıştırılıp satılmaya başlanır ve 1 – 2 yıl içinde önce ABD, sonra Kanada, sonra da Avrupa’da satılmaya ve yaygınlaşmaya başlar.
Madalyonun öbür yüzü
Ancak gerçekten aşırı düzenli bir kesimi tenzih ediyorum, tembel olanlarımız bu işin de altından pek kalkamadık ki çalışma masamızda normal koşullarda post-it kağıtlar tabiri caizse süs niyetine durmalı, bilgisayarlar, defterlerimiz, kalemlerimiz, işimize göre kumpas, avometre, çekler, telefonlarımız esas unsurlar olmalıdır ama tersi oluyor… Sonra masa çok dağınık diye yakınıyoruz…
Bendeniz Süperman bu soruna da bir çözüm aradı ve aşağıda gördüğünüz “Postitsayarı” tasarladı, daha iyi isim önerileriniz varsa açığım :)

Postitsayar, resimde gördüğünüz gibi bir sekreterlik üzerine, bir tarafı sabitlenmiş diğer tarafı kaldırılabilir çok sayıda aparattan oluşan bir sistemdir. Burada, post-it kağıdımızı tutacak aparatı aşağıdaki resimde daha net gördüğümüz gibi, rüzgardan veya diğer dış etkenlerden hemen havaya kalkmayacak ağırlıkta bir malzemeden üretiyoruz. Alt alta veya yan yana gelecek olan iki aparat arasındaki mesafe bir post-it kağıt ebatından biraz daha fazla olursa iç tarafın daha düzenli olması sağlanır.

Daha sonra post-it kağıdımızı, resimde gördüğümüz tırnak sayesinde kağıt tutucuyu kaldırıp altına koyuyoruz. Peki üst resimde gördüğümüz iki delik ne işe yarıyor ? Eğer birden fazla postitsayarı bir arada tutacağımız bir dosya oluşturmak istiyorsak (örneğin büyük kapaklı klasörler gibi) bu dosyalara düzenli bir şekilde yerleştirmemizi sağlıyor.
Geliştirilebilir
Bu ürünün dezavantajı boyutunun büyük olması; daha profesyonel bir çalışmayla daha kullanışlı bir forma sokulabilir. Örneğin benim aklıma yenilik olarak katlanabilir olma özelliği geldi. İlk resim üzerinden anlatacak olursam, postitsayarın orta bölümünden kıvrılabilecek bir forma sokulabilir. Orası boş bölge olduğundan herhangi bir post-it zarar görmez. Böylece, daha rahat taşınabilir bir forma sokuş oluruz. Başka bir faydası, eğer az daha kalın olarak imal edilirse altına bir çekmece yerleştirilir ve içine A4 konulur. Böylece hem post-it hem A4 kağıtlarımızı aynı yerde taşıyabilme olanağına kavuşuruz.
Müşteri Memnuniyeti
Ben bir satış mühendisi değilim ama bu ürünün tutacağını görmek için de buna gerek yok. İnsanlar dağınıklıktan şikayetçiler ve siz çıkıp bu ürün tüm post-it kağıtlarınızı derleyip toplayacak, bir notu bulmak için artık samanlıkta iğne aramanıza gerek kalmayacak diyorsunuz. Doğru bir pazarlama stratejisiyle tutmaması için bir neden yok. Ayrıca katlanabilir olma özelliği eklenirse buna uygun kapaklı klasörler imal edilebilir, böylece yeni iş alanları ve istihdamlar da oluşturulmuş olunur ve post-it ve A4 tüm sektörlerde, hatta herkes tarafından kullanılan bir not kağıdı olduğundan sektörlere bağlı kalmaksızın kullanılacak bir kırtasiye ürünüdür.
Şimdilik bu kadar. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.Kendinize iyi bakın .:)
留言