top of page

Otomobilde devir değişiyor mu

  • Yazarın fotoğrafı: ILIK
    ILIK
  • 21 Nis 2019
  • 2 dakikada okunur

İnsan, hayatını güzelleştirmeyi ve hep daha fazlasını ulaşmayı ister. Sürekli, hayatını kolaylaştırmak için icatlar yapmayı amaçlamıştır ve elektrikli otomobiller de bu sürecin bir parçası olmuştur. Elektrikli araçlar şu anda geleneksel otomobillere göre daha pahalı olsa da harcanan enerji maliyeti bakımından benzinli araçlara göre ekonimimize 5 kat katkı sağlamaktadır. Basitçe 4 sınıfa ayrılırlar :


1-) Hibrit Sistemli Otomobiller


Hem içten yanmalı motora hem elektrik motoruna sahiptir. Elektrikli olan motorların temel görevi, içten yanmalı olarak çalışan motorlara destek olmaktır. Otomobilde, elektrikli motoru şarj etmekte olan ve pilleri prize takılmak suretiyle şarj olan bir tertibat bulunmamaktadır. Elektrikli motor, içten yanmalı olarak çalışan motor tarafınca şarj edilmektedir.  Buna ek olarak fren geri dönüşüm sistemi, tekerleklerin dönüş enerjisini yani kinetik enerjiyi, otomobilin frenlemesi esnasında elektrik enerjisine dönüşmesini sağlayarak pillere gönderir. Hem elektrikli motorlar hem de içten yanmalı olarak çalışan motorlar, otomobil modellerine göre değişen şekillerde motorun çekişine yardımcı olmaktadırlar. Son olarak bu sistemin mucidi Toyota'dır.


2-) Şarj Edilebilir Özellikli Hibrit Otomobiller


Bu otomobillerin temel çalışma prensipleri Hybrid sistemlerle hemen hemen aynıdır. Fakat bu sistemle çalışmakta olan otomobillerde daha büyük piller bulunmaktadır. Buna ek olarak bu büyük boyutlu olan pillerde fiş tertibatı bulunması sayesinde, prize takılmak suretiyle şarj edilebilmektedirler. Bu sayede elektrik motorları hem priz vasıtasıyla hem de içten yanmalı olarak çalışan motor vasıtasıyla ve bunlara ek olarak fren enerjisinin de geriye kazanılmasıyla sistem şarj edilebilmektedir. Bu sisteme en iyi örnek BMW X5 ve BMW i8'dir.


3-) Menzil Arttırıcı Sistem Otomobiller


Bu sistemle çalışan otomobillerde de hem elektrik hem de içten yanmalı olarak çalışan motorlar bulunmaktadır. Fakat bu sistemde; içten yanmalı olarak çalışan motor, hiçbir surette motorun çekişine katkıda bulunmamaktadır. Çekiş görevini tamamen elektrik motoru gerçekleştirmektedir . İçten yanmalı olarak çalışan motorun görevi yalnızca pilleri şarj etmektir. Bu sistemde; fren enerjisinin geri kazanımıyla ve prize takılmak suretiyle piller şarj edilmektedir.

Menzil arttırıcılı sistemli otomobillere en iyi örneği, Opel’in Ampera modeli ve BMW’nin İ3 modeli sergilemektedir.


4-) Tam Elektrikli Sistem Otomobiller

Bu sistemle çalışmakta olan otomobillerde yalnızca elektrik motoru bulunmaktadır ve çekiş bu motor tarafınca gerçekleştirilmektedir. Sistemin pilleri, prize takılmak suretiyle şarj edilmektedir. Buna ek olarak fren enerjisi de geri kazanım olarak pillerin şarj edilmesine yardımcı olmaktadır.

Tam elektrikli sistem otomobillere en iyi örnek, BMW İ3 modelidir.


Hayat Bayram Olsa

Dikensiz gül olmuyor. Çevreci olan araçlarımız bize nazlı davranıyor. Şarj istasyonlarının yeterli sayıda olmaması ve araçları hızlıca şarj edemiyor olmaları bu araçların elektrik şarj istasyolarının iki önemli sorunudur. Gürkan Caner Biner'in Bilim ve Teknikdergisindeki yazısına göre Porsche ve BMW gibi otomotiv sektörünün devi olan birkaç firmanın oluşturduğu FastCharge adlı araştırma grubunun geliştirdiği elektrikli araç şarj istasyonları, elektrikli araçları güncel rakiplerinden 3 kat daha hızlı şarj ediyormuş. 450 kW gücündeki şarj istasyonu 3 dakikada 100 km menzil sağlıyormuş. Hatta resimde gördüğünüz BMW i3ün bataryasını %10'dan %80'e 15 dakikada çıkartıyormuş.


Tabi dikensiz gül olmuyorbu güzelliğin bir de dezvantajı var. Bu sistem belki çevre kirliliğini azaltıyor ama sistemin çalışaabilmesi için elektrikli araçların da yğksek hızda enerji çekme kapasitesi olmalı; örneğin resimde gördüğünüz Jaguar I-Pace bu sistem için uygun değil.


Öte yandan, yeni yeni yaygınaşmaya başadıklarından henüz pek sözü edilmiyor ama elektrikli araçların otonom sürüş knusunda da daha çok yolu var. Tesla, yarı otonom çalışan aracını test ederken, araç yol kenarındaki itfaiye aracna çarpmış. Bu kazanın ardından, tümüyle otonom sürüşün, mevcut sensörlerle sağlanıp sağlanmayacağı tartışılmaya başlanmış.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.Şimdilik bu kadar kendinize iyi bakın :)



Son Yazılar

Hepsini Gör
Vector'un sonu

Uzaya küçük roket gönderme girişimiyle adını duyuran ABD merkezli şirket Vector, faaliyetlerine ara verdiğini açıkladı. Şirket, ara...

 
 
 

Comentários


bottom of page