top of page

Online teknoloji

  • Yazarın fotoğrafı: ILIK
    ILIK
  • 6 Nis 2019
  • 3 dakikada okunur



Günümüzde internet hayatımızın bir gerçeği, işe gitmek, para kazanmak, yemek yemek, telefonla konuşmak gibi bir kavram; hatta yemek yemek hariç bunların hepsini internet üzerinden yapabiliyoruz. Like, retweet, post,online olmak gibi kavramlar günlük diyaloglarımızın birer parçası oldular. Her şeyi etkilediği gibi, internet teknolojiyi, imalatları da etkiledi hatta yeni bir sanayi devrimi Endüstri 4.0'ın temel yapı taşlarından birisi. Peki internetin teknolojinin bu kadar içinde olması yaşantımızı nasıl etkiliyor ? Bugünkü yazım bunun hakkında olacak.


Hayatımızın bir parçası

Her ne kadar biz 2000'den önce doğanlar internetsiz yaşamı da deneyimlemiş olsak da bugün işlerimizin %80ini internet üzerinden halledebiliyoruz ki blogerlık, Youtuber'lık, marketing, ücretli çevrimiçi eğitim vermek gibi yeni nesil meslekler bu sayede doğdu. Hatta yakın zamanda geleneksel ofiste çalışma sistemi yerine, bugün fabrikalardaki ortak ağ benzeri bir sistem ile evimizden işimizi tamamlayıp üretim proseslerini sürdürebileceğiz. Bu sistemi kimi dünya devi firmalar uyguluyor.

Peki ya İnstagram'da kendi "dükkânını" açanlara ne demeli ? Amazon'da bir süre sonra tanınmaya başlayıp kendi ürününü satmaya başlayanlara ya ? Artık devir "online teknoloji" devri, kapı kapı dolaşıp ürün satmaya çalışmaktansa internete ürünümüzü koyup reklamını yapmayı tercih ediyoruz; ve sonuç da veriyor.






Bu nokta hakkında kendi deneyimimi istiyorum. Askere gitmeden önce 2-3 günde bir SolidWorks katı modelleme programıyla, bir kısmını yukarıda gördüğümüz tasarımları yapıp hem İngilizce hem Türkçe açıklama ve htagler ile paylaşım yapıyordum. İlk haftalarda, tahmin edeceğiniz gibi fazla rağbet görmedi, ancak pes etmeyip, birşeyleri paylaşmaya, paylaşıp büyüyeceğime inanıp kendi duruşumu devam ettirdikçe zaman içinde, kendi yerel bölgelerinde tanınmış şirketlerin yöneticileri, 35k-40k hatta ara ara 100k takipçisi olanlar paylaşımlarımı beğenip beni takip etmeye başladılar. Sonunda yerel bir Amerikan firması bana e-posta yoluyla e-ticaret iş teklifinde bulundu. Başlangıçta kendilerine 100 tasarım gönderecektim ve beğenirlerse bunları kendi tekstil ürünlerine basacaklardı; ancak ülkemizde Paypal kullanılmadığından tabiri caizse denizleri geçip bir bardak suda boğuldum. Yurtdışından bir firmayla ilk defa kontak kurmuştum, biraz korksam da heyecanla korkumun üzerine gitmiştim. Askerden döndükten sonra henüz böyle bir girişimde yeniden bulunmadım ama planlarım arasında. Diyeceğim, başta biraz sabırlı olup doğru pazarlama stratejisi kullanırsanız (ki ben de geçmişe göre daha deneyimliyim) meyvesini alıyorsunuz.Bu hemen hemen her online platform için geçerlidir

Peki biraz da yapay zekadan bahsetmeye ne dersiniz ?


Yapay zeka

Yapay zeka deyince aklımıza hemen gelecek teknolojisi, akıllı evler, akıllı ev eşyaları geliyor; peki akıllı telefonlarımız hangi sınıfa giriyor ? Bu yüzyılda doğanlar bilmeyebilir ama bizim çocukluğumuzda telefon sadece konuşmaya yarıyordu ve tuşlu bir cihazdı. Bugün telefonlardaki oyunlar yoktu, onun yerine tetris ve atari vardı.. Demek istediğim yapay zeka artık hayatımıza girmiş durumda hatta bunun yanında Siri ve Google Asistan gibi yardımcılarımız da var. Televizyonlarımız internete bağlanabiliyor, bulaşık ve çamaşır makinelerimiz kendiliğinden programlamalı, bunlar yapay zeka yolunun başının başı da olsa artık bu çağa başladık.

Yakın gelecekte ise Endüstri 4.0 ve robot teknolojisiyle bu çağa daha fazla entegre olacağız. Buzdolabımız, meyvelerimiz, sebzelerimiz bitmek üzereyken bize cep telefonumuz aracılığıyla haber verebilecek. Nasıl bugün televizyonu belli bir saate kurunca kapanıyorsa benzer sistemle çalışan fırın ve klimalar olacak. Robot arkadaşlarımız olacak ve bu 10 yıla gerçekleşecek.Dünya devi firmaların bunların üzerinde çalıştıklarına eminim. Ancak her gülün bir dikeni var. Her hayalin bir zıttı var bizim birikimimiz yetsin ya da yetmesin. Ben bir yapay zeka robotun bir insan kadar gelişeceğini düşünmüyorum ama ya yapay zeka kendi düşüncelerini oluşturacak kadar gelişirse gerçekten ne olacak ? Bunun güzel yanı çok iyi birer robot arkadaşımız olacak ama ya aksi olursa ? İnsan kendi eliyle Dünya'sında bir robot - insan savaşına neden olur mu ? Umarım olmaz.

Benim hayalim yapay zekanın insanlara yardımcı olup, insanların kapasitelerini yanlış kullanıp bilincini yitirerek bugünkü sömürü dünya düzenine sebep olan yüklerini devralacak yardımcı robotların ortaya çıkmasıdır; ancak bu robotlar bir insan gibi düşünecek kadar geliştirilmemeli; yoksa filmlerde gördüğümüz uzaylıların Dünya'yı istila ettiği senaryolarını kendi elimizle gerçekleştirmiş oluruz.

Bir sonraki yazımda İstanbul trafiğine dair çözüm önerimi paylaşacağım. Kendinize iyi bakın.



Son Yazılar

Hepsini Gör
Vector'un sonu

Uzaya küçük roket gönderme girişimiyle adını duyuran ABD merkezli şirket Vector, faaliyetlerine ara verdiğini açıkladı. Şirket, ara...

 
 
 

Comments


bottom of page