top of page

Mobil Tersinir Mühendislik

  • Yazarın fotoğrafı: ILIK
    ILIK
  • 27 Mar 2019
  • 2 dakikada okunur

Merhaba,

Sayfama hoşgeldiniz, bu sayfadaki ilk teknik yazımda tersinir mühendisliğe farklı bir bakış açısıyla yaklaşıp bir yenilik önereceğim. Dolayısıyla bu yazım daha çok imalat sektöründe çalışan mühendis ve teknik elemanlara yönelik olacak. Öncelikle bilmeyenler için tersinir mühendisliğin ne olduğuna kısaca değinelim.


Tersinir Mühendislik

Tersinir mühendislik (ing. reverse engineering) geleneksel imalat prosesinin zıt yönünde ilerleyen bir mühendislik bilimidir; yani nasıl bir ürünü tasarlarken önce ürünün nasıl olacağı tartışılıp, tasarımı ve teknik resmi oluşturulup, gerekirse mühendislik analizleri yapılıp, montaj parçalarının üretim süreci ve montaj süreci tamamlandıktan sonra satışa sunuluyorsa, tersinir mühendislikte ise bu satılan ürün satın alınıp, demontaj edilip, çeşitli makinelerle ürünün cıvatasına kadar tüm teknik özellikleri ortaya konulup araştırılmaktadır; ancak bu makineler pahalı olduğundan dolayı herkes satın alamıyor.

Ben, uygun bir yazılım dili bilenlere, demontaj edilmiş parçaların kesit görünümlerini alıp ölçülerini hesaplayacak bir mobil uygulama geliştirmelerini öneriyorum. Bu sayede hem makineleri alabilen firmalar bu makinelere ayırdığı bütçenin bir kısmını başka yerlerde kullanabilecek hem makineleri satın alamayan firmalara bir noktaya kadar bu mühendislik dalını uygulayıp daha kaliteli ürünler üretebilme imkanı tanınmış olacak. Nasıl yapılacağını, basit bir örnek mamül üzerinden anlatayım.


Çalışma Prensibi


Resimde gördüğümüz tasarım basit bir geometriden oluşuyor ve herhangi bir makineye ait bir makine parçası olabilir; bu parçanın ölçümlerini almak kolaydır ama her zaman bu kadar kolay koşullarla karşılaşmıyoruz. Alt resimde gördüğümüz gibi iki, üç veya daha fazla makine elemanını birbirine bağlayan bir aparatın ölçümünde işimiz bu kadar kolay olmayabilir.

Benim önerdiğim yazılım, telefon kamerasını makine parçasına tuttuğumuzda, kameradan yayılan ışın sayesinde SolidWorks veya herhangi bir tasarım programında yaptığımız gibi parçanın kesit simülasyonunu oluşturmaya başlayacak. Işın, ulaştığı ilk noktadan itibaren, ekranı büyüt hareketi yaptığımızda daha fazla içeri girecek, küçültmek için ekranı kaydırdığımızda ters istikamette simülasyonu yenileyecek ve sonuçta aşağıdaki resimdeki gibi bir kesit resmi oluşturacak.


Ben burada kesiti, parçanın ortasından aldım. İstenilen görüntü elde edildikten sonra yazılıma eklenecek olan bir buton sayesinde ekranda kesit görünüm elde edilmiş olacak ve ve yazılım, ikinci bir butonu devreye sokup, ekranı büyütmek veya küçültmek için kaydırdığımızda normal resim formatında ekranı yakınlaştırıp uzaklaştıracak ve bizden ölçülecek noktaları/kenarları belirlememizi isteyecek. Bu aşamayı da tamamladıktan sonra yazılımın aktive ettiği ikinci butona tıkladığımızda, mevcut tüm ölçüler sunulacak; aynı zamanda kesiti değiştirmek istersek, kesit alma butonuna tıkladığımızda kesit simülasyonu hemen tekrar devreye girecek.

Yalnız burada çok önemli bir noktadan bahsetmek istiyorum; dağları delmek için dinamiti bulan Nobel'in icatı nasıl bugün art niyetli kişiler tarafından kullanılabiliyorsa gerekli önlemler alınmazsa bu yazılım da kullanılabilir. Kesit görünüm için ışın ilerlerken sürekli temas ettiği yüzeyin sertlik ölçümünü yapacak ve en yumuşak metalden daha yumuşak bir yüzeyle karşılaştığında (insan/hayvan derisi, herhangi bir elbise vb.) "Bu yüzeye işlem yapılamaz" diye uyarı mesajı verecek; hatta yapabilecek yetenekli bir yazılımcı varsa telefona zarar vermeden bu yazılımın kendi kendisini silecek bir algoritma da ekleyebilir :))

Farklı amaçlı da olsa bu fikrin benzerini işleyen bir uygulama var; WhatsApp Web'i devreye sokabilmek için, öncelikle telefondan aktive edip sonra telefonu ekrana tutmamız ve QR kodunu okutmamız gerekiyor. Bunu yapanlar sonuçta insanüstü varlıklar değil onların yaptığını biz de yapabiliriz.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Ben henüz bu düzeyde bir uygulama oluşturabilecek kadar yazılım bilmediğimden kendim yapamıyorum. Umarım bunu yapan birisi çıkar. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın :)






Son Yazılar

Hepsini Gör
Vector'un sonu

Uzaya küçük roket gönderme girişimiyle adını duyuran ABD merkezli şirket Vector, faaliyetlerine ara verdiğini açıkladı. Şirket, ara...

 
 
 

Comments


bottom of page