top of page

Bir Mars'a gidip döneceğim

  • Yazarın fotoğrafı: ILIK
    ILIK
  • 26 May 2019
  • 2 dakikada okunur

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, son günlerde “İsmini Mars’a Gönder” adında bir proje başlattı ve siteye girip kayıt yaptıran herkesin ismini bir çipin içine yerleştirip, Atlas V-541 roketiyle Mars’a bırakacağını ilan etti. Dünyanın birçok yerinden yoğun ilgiyle karşılanan bu proje Türkiye’de ayrı bir ilgi gördü ki gün itibariyle kayıt yaptıran sayısı projenin yürütüldüğü Amerika’dan kayıt yaptıranların sayısının neredeyse 3 katına ulaştı. Konuya ilişkin açıklama yapan NASA yetkilileri bu durum karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediklerini ve bünyelerinde çalışan Türklere buna neyin sebep olabileceğini, Türkiye’deki eş dostlarına sormalarını rica ettiklerini belirttiler.


Dünya buna cevap arıyor

İlk tahminlere göre bırak Dünya’da iz bırakmayı, yurtdışına açılmayı ülkede iş bulamadıklarını ve hiç değilse Mars’ta adımız anılsın diye bir düşünceye sahip olunduğu kanısına vardıklarını belirttiler. NASA CEO’su John Ericson “Açıkçası Türklerin böyle alengirli işlere merak saldıklarını, maceradan maceraya atladıklarını biliyorduk ama yinede 1 haftada 1 milyon kişinin başvuracağını tahmin edemedik. Oksijen tüpü olmadan üstü açık uzay gemisiyle bedavaya Mars’a götürüyoruz desek yine gelen olur acayip bir psikolojileri var; ama yine de ilgilerinden memnunuz.” sözleriyle görüşlerini dile getirdi.


Astrofizikçimiz de benzerini diyor


Buna ilaveten, NASA’da çalışan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız ise, kendisini Mars Public Relations’dan aradılar. Kampanyayı yapanlar çok şaşırmıştı ve baya mutlulardı. Türkiye’de neler oluyor da bu kadar ilgi gördü diye sorduklarını ve onlara olayın sosyal medyada büyüdüğünü, daha sonra gazeteler, internet siteleri ve televizyonlar haber yapınca işin ulusal bir kampanyaya dönüştüğünü, aile, çoluk çocuk demeden herkesin ismini yazdırdığını belirtti.

Dr. Umut Yıldız projeyle ilgili olarak, robotun geniş çaplı bir jeep büyüklüğünde olduğunu ve yaklaşık yedi yıldır Mars’ta görev yapan Curiosity robotunun neredeyse bire bir kopyası olduğunu belirtti. Curiosity’nin Mars’ta daha çok toprak, kaya oluşumları gibi jeolojik araştırmalar yaptığını, gönderecekleri bu robotun ise şimdi ya da daha önceden var olma ihtimalleri bulunan mikroorganizma yaşamlarının araştırmasını yapacağını, çok büyük soruların cevaba kavuşacağını söyledi. Dün itibariyle 2 milyona yakın kişinin başvuru yaptığı Türkiye’yi 500,000 kişiyle Hindistan, onu ev sahibi ABD, Meksika, Tayland, Çin, Mısır, İtaya, İngiltere ve Suudi Arabistan takip ediyor. 2020’de yola çıkacak olan roket 18 Şubat 2021’de Mars’a iniş yapacak.

Son Yazılar

Hepsini Gör
Vector'un sonu

Uzaya küçük roket gönderme girişimiyle adını duyuran ABD merkezli şirket Vector, faaliyetlerine ara verdiğini açıkladı. Şirket, ara...

 
 
 

Comments


bottom of page